במסגרת הליכי הוצאה לפועל מתקבלת לעיתים החלטה על מינוי כונס נכסים לצורך איסוף נכסי החייב, מימושם ופירעון החובות לנושים באמצעותם.
ככלל, השכר המשולם לכונס הנכסים בגין ביצוע תפקידו מהווה הוצאה, המוטלת על החייב ונכללת במסגרת החוב הפסוק. אופי החיוב וסוג התיק כמו גם שיקולים פרטניים לכל מקרה משפיעים על שיעור השכר שייקבע.
חיוב בתשלום שכר טרחת כונס הנכסים כחלק מהחוב בתיק
בתיק בר"ע 1102/05 (מחוזי ת"א) נפסק, כי בהתאם לסעיף 59 (א) לחוק ההוצאה לפועל ולתקנה 9(ב) לתקנות ההוצאה לפועל, יחויב החייב בתשלום לכונס הנכסים בגין ביצוע תפקידו. עוד נקבע, כי בהתאם לשיעור השכר, אשר נפסק על ידי ראש הוצאה לפועל, ניתן יהיה להגדיל את קרן החוב בתיק.
חיוב בשכרו של כונס הנכסים יוטל על החייב אף בנסיבות, בהן כונס הנכסים משמש בנוסף כבא כוחו של הזוכה בתיק הוצאה לפועל, בו גם מונה ככונס.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
אופן קביעת שכר כונס הנכסים וגובה השכר שייפסק
בהתאם להלכות בתחום נהוג לפסוק שכר טרחה בשיעור, שנע בין 10%- 6% מגובה החוב הפסוק או מהסכום, שהתקבל בתמורה למכירת הנכס. בתיק בר"ע 3015/02 (מחוזי ת"א), אשר עסק במימוש דירת מגורים, נפסק שכר טרחה בגובה 6% מהתמורה, שהתקבלה ממכירת הדירה.
אמות המידה המנחות בקביעת שכר טרחת כונס הנכסים
השיקולים המרכזיים, אשר משמשים בקביעת שיעור שכר הטרחה, הינם היקף פעילות הכונס ומידת השקעתו בטיפול בתיק. גם אופי וסוג החיוב ישפיעו על גובה שכר הטרחה, לדוגמא: מימוש משכנתא לגבי דירת מגורים או מימוש נכס רגיל לצורך ביצוע פסק דין.
בתיק בר"ע 503/04 (מחוזי ב"ש) נפסק, כי לצורך גיבוש נתונים עובדתיים אלה נדרש לקיים דיון בפני ראש ההוצאה לפועל.
השגות לעניין תשלום שכר טרחת כונס נכסים בהליך הוצאה לפועל
בתיק בר"ע 3084/05 נפסק, כי בהתעורר טענות לגבי גובה שכר טרחת כונס הנכסים, שמעבר לתקנות המיוחדות וכאשר השכר שנקבע גבוה באופן מיוחד, יש לקיים דיון במעמד הצדדים לצורך קביעת השכר הראוי ולאפשר ביצוע חקירה נגדית.
מאידך, הפחתה משיעור שכר הטרחה, המקובל בפסיקה (10%- 6% מפדיון המכירה), טעונה הצגת עילה חוקית. בתיק בר"ע 2529/06 (מחוזי ת"א) ביטל בית המשפט החלטה של ראש ההוצאה לפועל על קביעת שכר טרחה בשיעור 5% וקבע שכר טרחה בשיעור 6% מתמורת המכירה – בהתאם לסף המינימלי, שנקבע בפסיקה.
בתיק בר"ע 3307/04 (מחוזי ת"א) נפסק, כי בקביעת שכר טרחת כונס הנכסים לא מסורה בידי ראש ההוצאה לפועל סמכות לבטל את שכר הטרחה, אשר נפסק באורח אוטומטי בתיק, אך הוא רשאי להתחשב בו בקביעת שיעור שכר הכונס.
בנסיבות המקרה אישר בית המשפט את החלטת ראש לשכת הוצאה לפועל, כי אין מקום לפסיקת שכר לכונס נוסף על השכר הקבוע.
באופן עקרוני, תקנות שכר הטרחה אינן מחייבות וראש ההוצאה לפועל רשאי לסטות מהן.
ערעור על קביעת שכר טרחת כונס הנכסים
ככלל, ערכאת הערעור לא תתערב בקביעת שכרו של הכונס אלא בהתקיים חריגים מסוימים. בין הנסיבות החריגות שהוכרו: טעות של הערכאה קמא בהפעלת עקרונות השיפוט, להבדיל מאופן יישומם.
כך בתיק ע"א 9355/03, התערב בית המשפט העליון וקבע שכר טרחה מוגדל היות וסבר, כי הערכאה דלמטה הונחתה על ידי שיקול דעת מוטעה במינוי כונסים רבים ותוך התחשבות בעיקרון של היקף העבודה, אשר התחלקה במקרה זה בין מספר כונסים.
סיוע של משרד עורכי דין
חייב המסתייע בייצוג עורך דין בהליכי הוצאה לפועל, יוכל להיעזר בבא כוחו לצורך הפחתת החיוב בגין שכר טרחת כונס הנכסים, המוטל כאמור על החייב במסגרת החוב הפסוק.
עורך דין המתמחה בתחום, יוכל להשיג על החלטת ראש ההוצאה לפועל בעניין זה ולפנות לבית המשפט בבקשה להפחית את שיעור החיוב, אשר הוטל על החייב, לסף המינימלי או לנסות לבטלו כליל.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891