מהי ריבית פיגורים ?
חוב שנפסק ולא שולם על ידי החייב במועד שנפסק או במועד שנקבע לתשלומו בפסק הדין, לפי המאוחר (להלן בסעיף זה – מועד הפרעון), יתווספו עליו הפרשי הצמדה כמשמעותם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 (להלן בסעיף זה – החוק) וריבית צמודה כמשמעותה בחוק בשיעור של 5% ממועד הפרעון עד התשלום בפועל.
רשאים ראש ההוצאה לפועל או רשות שיפוטית, לפי בקשת החייב ומטעמים מיוחדים שירשמו, לקבוע שיעור נמוך יותר מ-10%, לתקופה שממועד הפרעון עד התשלום בפועל, ובלבד שלא יפחת מהשיעור שנקבע בפסק הדין לתקופה שעד מועד הפרעון.
מה ההבדל בין ריבית פיגורים לריבית רגילה ביחס לקרן החוב?
יש שני "סוגי ריביות" שיש להוסיף על קרן החוב: האחד, ריבית "רגילה", אשר בית המשפט פוסק, לפי שיקול דעתו, על סכום החיוב שקבע בפסק דינו (סעיף 2 לחוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961,).
תקופת הריבית היא החל מיום הגשת התביעה, או יום אחר שקבע בית המשפט החל מיום היווצרות העילה, עד למועד הפירעון, דהיינו עד למועד מתן פסק הדין, או מועד אחד שקבע בית המשפט לתשלומו של החוב, לפי המאוחר (סעיף 5(א) לחוק); השני, "ריבית פיגורים", שתחילתה במועד הפירעון וסופה במועד התשלום בפועל (סעיפים 5(ב)-5(ג) לחוק).
הסמכות לפסוק ריבית "רגילה" נתונה ל"רשות שיפוטית שפסקה לבעל דין סכום כסף…". קרי הסמכות נתונה לבית המשפט, ולא לראש ההוצאה לפועל. תפקידו של ראש ההוצאה לפועל הוא לבצע את פסק הדין ככתבו וכלשונו ואין הוא מוסמך להוסיף לו, או לקרוא לתוכו מה שלא נאמר בו לפיכך, פסק דין הקובע חיוב כספי שלא נפסקו בו במפורש הפרשי הצמדה וריבית, אין ראש ההוצאה לפועל מוסמך לפוסקם.
לעומת זאת, סכום החיוב שנקבע בפסק הדין נושא "ריבית פיגורים" החל מהמועד המוגדר לפירעון ועד לתשלום בפועל, על פי סעיפים 5(ב)-(ג) לחוק, וזאת בנוסף להפרשי הצמדה והריבית שפסק בית המשפט, אם פסק.
לפניה אל עורכי דין בנושאי ההוצאה לפועל ללא התחייבות לחץ/י כאן