רכישת נכס נדל"ן מהווה על פי רוב העסקה המשמעותית ביותר בחייו של אדם בה הוא משקיע את מרבית הונו וחסכונותיו.
תמורות בענף הבנייה וקריסתן הכלכלית של מספר חברות קבלניות, הבולטת שבהן "חפציבה", חוללו שינויים בגישת הרוכשים.כיום נוקטים הקונים משנה זהירות במטרה להבטיח עצמם במידה והקבלן יקלע לתרחיש של פשיטת רגל.
לפיכך, קיימת שורה ארוכה של היבטים אשר חשוב לבדוק טרם רכישת דירה מקבלן ומספר דרכי פעולה אפשריות במידה והתממש תרחיש פשיטת רגל בעיצומה של הבניה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
עריכת בירור ובדיקה מקיפה אודות הקבלן
טרם חתימה על חוזה לרכישת דירה יש לערוך מספר בירורים בכדי להבטיח כי הקבלן יציב כלכלית ולא יקלע למצב פשיטת רגל.
בירורים אלה ניתן לבצע הן באופן אישי אך מומלץ לעשותם באמצעות איש מקצוע, עורך דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמקרקעין, על מנת שיבדוק את מה שצריך עבורכם ובאופן יסודי.
בין ההיבטים המרכזיים:
בדיקה האם מדובר בקבלן רשום – ניתנת לביצוע מול מספר גורמים: התאחדות הקבלנים, רשם הקבלנים במשרד השיכון או מועדון הקבלנים הרשומים במרכז הבנייה הישראלי. בנוסף, יש לוודא כי הקבלן מחזיק ברישיון בניה ובעל סיווג מקצועי המאפשר לו לבנות בסגנון המוצע על ידו.
וידוא אמינות הקבלן – על בסיס המלצות וחוות דעת של אנשים אשר רכשו בעבר דירה מהקבלן המיועד.
התחקות אחר מצבו הכלכלי של הקבלן – לרבות בירור קיום חובות, עיקולים ושיעבודים הקיימים נגדו. זאת בפניה לרשם החברות בבקשה להוצאת תדפיס אודות הקבלן או בהתחקות עצמית אחר ההיסטוריה של הקבלן דרך האינטרנט, עיתונים כלכליים, לשכת הוצאה לפועל ועוד.
וידוא כי הקרקע רשומה על שם הקבלן – על מנת להבטיח כי לא נעשה שימוש ביפוי כוח מזויף למכירה כאשר הלכה למעשה הקרקע שייכת לגורם אחר. לצורך וידוא זכויות הקבלן על הקרקע יש לגשת למשרדי רישום מקרקעין – טאבו. במידה ומדובר בקרקע של מנהל מקרקעי ישראל יש להבטיח שעברה הליך היוון. להשלמת הבירור וקבלת תמונת מצב מקיפה ניתן לפנות גם למנהל מקרקעי ישראל ולחברות משכנות.
דרישת ערבות ובטוחות מהקבלן לשקט הנפשי שלך
במסגרת חוזה הרכישה הנערך בין הצדדים קיימת חשיבות רבה לקבלת בטוחות מהקבלן. אלה יגנו על הרוכש במידה וקבלן פרטי יקלע לפשיטת רגל או שנגד חברה קבלנית ייפתחו הליכי פירוק וכינוס נכסים שעה שהבניה טרם הושלמה.
בין המנגנונים המקובלים להבטחת הרוכש: דרישת ערבויות, בטחונות ובטוחות כפי שמעוגנות בחוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל"ה – 1974 והתקנות מכוחו, לרבות:
ערבות בנקאית – כבטוחה הפופולארית ביותר, שיעבוד, ביטוח וכן רישום הערת אזהרה לטובת הרוכש על הקרקע, אשר אינה כפופה לכל זכות קודמת.
ראוי לציין כי הקבלן מחוייב במתן בטוחה לקונה במועד הרכישה. אי עמידה בדרישה זו מהווה עבירה פלילית.
בנוסף, מומלץ לפרוס את התשלומים בהתאם לקצב התקדמות הבניה, על פי לוח תשלומים המצוין בחוק ולהימנע ממצב של תשלום כל הסכום מראש.
הקבלן עומד לפני פשיטת רגל? מה ניתן לעשות?
בנסיבות אלה הופכים הרוכשים לנושים בלתי מובטחים המתווספים לרשימה ארוכה של נושים אחרים בקטגוריה זו. סיכויי קבלת הכספים ששולמו הינם נמוכים, רק לאחר פירעון חובות הנושים המובטחים.
בנסיבות אלה קיימת בידי הרוכש אפשרות לממן מכיסו את הבניה אשר נקטעה או לפנות למימוש הבטוחות שנתן הקבלן ולהבטיח לעצמו פיצויי השבה – החזרת הכספים ששילם הרוכש בתוספת שיעורי הצמדה, ללא פיצוי בעד נזקים כספיים שנגרמו לו עקב פשיטת הרגל.
בהיקלעות הקבלן לפשיטת רגל קיים יתרון להתאגדות כלל הדיירים שנפגעו וייזום פעולה משותפת
על פני פעילות פרטנית של כל אחד מהדיירים.
קיראו בהרחבה על: פשיטת רגל של חברה
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891