משא ומתן עם נושים והסדרי חובות
כאשר אדם או חברה נמצאים בחובות, עומדים בפניהם שני מסלולים עיקריים, המסלול הראשון הוא המסלול שהדין התווה להסדרת החוב – דין זה אפשרי שיהיה פשיטת רגל, גביית חובות באמצעות ההוצאה לפועל או בקשה לפירוק חברה וכינוס נכסיה.
המסלול השני, מושא מאמר זה, מכיר בחופש של הצדדים להתוות דרך משלהם, ולסלול אותה יחדיו עד הגעה לעמק השווה והוא נקרא גם הסדר נושים.
לסיוע מיידי של עורכי דין בניהול משא ומתן עם נושים, לחץ: יעוץ משפטי
בכל הוראת חוק רלוונטית קיימים תנאים המאפשרים להגעה להסדר נושים כאמור, למשל בפקודת פשיטת רגל, יש תנאי שהחוב כלפי הנושים יהיה גבוה מ- 26,354 ¤ ושהחייב מסוגל לפרוע לפחות כ-30 אחוז מחוב זה. כמו כן, על החייב לעיתים להעמיד ערובה לרשות הנושים לטובת הבטחת תשלום החוב.
בנוסף בהוראות הדין השונות קיימת דרישה של רוב דהיינו שמרבית הנושים יסכימו להליך הפשרה. מהו הרוב הנדרש מהנושים לקבלת הפשרה המוצעת? הרוב הנדרש הוא רוב מיוחס, המונה שני תנאים, הסכמת נושים המהווים 75 אחוז מהחוב הפסוק כנגד חייב, ובנוסף רוב מספרי בין הנושים לקבלת ההסדר. עם זאת לעיתים בית המשפט יתערב במקום בו הרוב המיוחס של שבעים וחמשת האחוזים אינו קיים – והוא יכול לאשר הסכם גם ללא דרישה זו.
מדוע כדאי לחייב לבחור במסלול של הסדר עם הנושים?
חייב, שעובר תהליכי פירעון, אם במסגרת ההוצאה לפועל או במסגרת של פשיטת רגל, יוכל לחסוך לעצמו הליך ארוך ומתיש, בו ייחקר, ויסבול מסנקציות שונות החל בצווי איסור יציאה מהארץ, וכלה במקרים הקשים בצווי מאסר.
מדוע כדאי לנושה להסכים להסדר עם החייב?
הסכם פשרה עם הנושים יכול לקצר לחייב את התהליך והוא יוכל לפתוח דף חדש בחייו במהרה. ישנן מספר סיבות אשר יביאו את הנושה לכלל מסקנה שכדאי לו לבוא במשא ומתן עם החייב על הסדרת החוב בהסכמה:
סיבה ראשונה לכך היא כמובן זמן, הסדרה תביא לפירעון חובות באופן מיידי. סיבה שנייה לכך היא שלעיתים פירעון החוב נעשה במנות קצובות מדי חודש, מנות אלו יכולות להיות זעירות, ופירעון החוב באופן מיידי יצמיח סכום משמעותי – שהריבית עליו עשויה להיות גדולה יותר מהסכום המשתלם לאותו נושה מדי חודש. סיבה נוספת לרצון הנושה להתפשר, היא אי יכולתו של החייב לפרוע את מלוא חובותיו ממילא ונכונות של בני משפחת החייב לעזור לו בהליך הפשרה.
כל אלו עשויים בסוף להביא לכך שבנקודת זמן זו – יכולת הנושה להיפרע מחובותיו באמצעות ההסדר גבוהה יותר מאשר הליכה להליך הארוך והממושך של פשיטת רגל או מימוש באמצעות הוצאה לפועל.
הסכמה להסדר נושים על פי רוב
האם ניתן לחייב נושה מסוים, להסכים להסדר הפשרה, כאשר רוב הנושים האחרים הסכימו לו? הדבר כמובן תלוי בהליך, בפשיטת הרגל עם התקיימות התנאים שמנינו לעיל, ניתן לחייב נושה שבמיעוט לציית להסדרה, עם זאת כאשר מדובר במו"מ פרטני, כמו גם בתיק מאוחד בהוצאה לפועל, דרישת הרוב היא בעייתית, והיא נתפסת כהעדפת נושים אסורה.
על כן, מנגנון הרוב יעיל כאשר מדובר בפירוק חברה, או בפשיטת רגל (שהמשותף להן הוא שהחייב לא יכול לפרוע את חובותיו) אך איננו יעיל במקום שקיימת הנחת יסוד שבו החייב יכול לפרוע את חובותיו עד תום (כמו הליכי הוצאה לפועל / איחוד תיקים בהוצאה לפועל).
חשיבות ניהול המו"מ להסדר נושים ע"י עורך דין מקצועי
ראשית, בדרך כלל הנושים עצמם משתמשים באיש מקצוע. אדם זה מייצג את האינטרסים של הנושים – ולא את האינטרסים של החייב. שנית, גם נושה וגם חייב, זקוקים לאיש מקצוע המכיר את הדין בכדי לעצב את ההסכם, ולהציע את המסלול שהצד שהוא מייצג מעוניין בו.
כמו כן, לעיתים בהסכמים אלו מעורב גם כונס נכסים ובית משפט, ומולם בהחלט עדיף להיות "חמוש" בעזרתו של עורך דין, בכדי להגיע לתוצאות המוצלחות ביותר עבורכם. חטיבת עורכי הדין בתחום הוצאה לפועל ופשיטת רגל, במשרד עורכי דין דורה כהן ויצמן ושות', מעמידה לרשות לקוחותיה שנים של ניסיון בניהול הליכים ומשא ומתן משני צידי המתרס.