שותפות הינה ישות משפטית בה מאוגדים שני אנשים ומעלה לצורך עשיית רווחים.
דבר החוק אשר חל על שותפות הינו פקודת השותפויות [נוסח חדש], תשל"ה – 1975.
בניגוד לחברה בע"מ, אחריות השותפים בשותפות יכולה להיות בלתי מוגבלת ואז במקרה של הפסד קמה חבות לשותפים בגין הפסדי השותפות.
חריג לכך הוא שותפות מוגבלת שבה היקף אחריות השותפים הינו כאמור מוגבל, כאשר בשותפות מסוג זה סכום החבות של השותף המוגבל לא יעלה על סכום ההשקעה הראשונית שלו.
הבדל נוסף טמון בכך שהשותפות, שלא כמו חברה בע"מ, אינה מהווה אישיות משפטית נפרדת ולכן בהליכי הוצאה לפועל או בכל הליך משפטי אחר אין צורך בהליך הרמת מסך על מנת להטיל חבות אישית על שותפים שאינם מוגבלים.
בניגוד לחברה בע"מ, אשר חייבת ברישום אצל רשם החברות בכדי להקנות לחברה תוקף, פקודת השותפויות אינה קובעת חובת רישום חוקית של השותפות.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הגדרת השותפות ופשיטת רגל
פשיטת רגל הינה הליך אשר מיועד לסייע לחייב שנקלע למצב חדלות פירעון להתמודד עם ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדו וכוללים גם תיקים תלויים ועומדים במערכת הוצאה לפועל.
שלא לפי הדעה המקובלת, חברה בע"מ אינה יכולה לפתוח בפועל בהליכי פשיטת רגל אלא נכנסת לתהליך פירוק.
לחץ כאן לקריאה מורחבת בנושא פשיטת רגל של חברה
לעומת זאת, שותפות אכן יכולה להיכנס להליכי פשיטת רגל. אולם, כיוון שפשיטת רגל הינה הליך אישי, אין באפשרותם של השותפים להכריז יחדיו על הליך זה וסטאטוס פשיטת רגל יוכרז בנפרד לגבי כל אחד מחברי השותפות ויחול על כל אחד מיחידיה כהליך פשיטת רגל של אדם פרטי.
מלבד זאת, אומנם לא קיימת חובה חוקית לרשום את השותפות ברשם השותפויות, אך כאשר מדובר בשותפות שאינה רשומה, קיימת בידי בית המשפט סמכות לפרק את השותפות במקרה פשיטת רגל של מי מהשותפים – סמכות אשר אינה קיימת שעה שמדובר בשותפות רשומה.
סעיף 199 לפקודת פשיטת רגל עוסק בחבותם של שותפים ולפי לשונו: "כל שותף יחויב בחובות השותפות ובחיוביה לפי דיני השותפויות".
פשיטת רגל של שותפות מוגבלת
בנושא שותפות מוגבלת קובע נוסח סעיף 200 לפקודת השותפויות: "הוראות פקודה זו יחולו בכפוף לשינויים בתקנות שלפיה, על שותפות מוגבלת כאילו הייתה שותפות רגילה; הוכרזו כל השותפים הכלליים שלה פושטי רגל, יוקנו נכסיה לנאמן".
על מנת לפתוח בהליך פשיטת רגל של שותפות מוגבלת יש צורך לפנות לבית המשפט וזאת מומלץ לעשות בסיוע עורך דין פשיטת רגל.
במסגרת הבקשה יתבקש בית המשפט להורות על השתתפות השותף המוגבל בחובות השותפות בסכום הראשוני אותו השקיע שותף זה ואשר טרם הופקד, בכדי לכסות על החוב.
החוק קובע את סדר ההשתתפות של השותפים בכיסוי החוב: קודם ישולמו החובות המשותפים באמצעות הנכסים המשותפים, והנכסים הנפרדים ישמשו כל שותף לכיסוי חובותיו שלו.
היתרה מהנכסים הנפרדים תשמש כאילו היתה שייכת בנפרד לכל אחד מהשותפים בהתאם לזיקת השותף לנכסים המשותפים.
במידה ואין ברשות השותפות נכסים משותפים ואין שותף שממנו יכולים הנושים להיפרע, קיימת בידי הנושים אפשרות לתבוע מהנכסים של כל שותף בנפרד.
קרא עוד בנושאים:
ניסיון הברחת נכסים במסגרת הליך פשיטת רגל
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891