
מהם התנאים לפירוק חברה?
עם התגברות המשבר העולמי והמחסור באשראי, חברות רבות מוצאות עצמן על סף פירוק – מאמר זה מטרתו להבין את הליך הפירוק, ואת השלכותיו לגבי הנושים והעובדים.
בניגוד לדעה הרווחת בה חברה מתפרקת רק כאשר היא חדלת פירעון, כלומר אין לה מספיק כספים לעמוד בהתחייבויות שאותן נטלה, בדין הישראלי קיימות מספר אופציות בהן חברה יכולה למצוא עצמה בפירוק והן :
מצב ראשון הוא פירוק מרצון – במקרה זה בעלי המניות בחברה מחליטים לפרק את החברה באופן רצוני.
מיזוג – חברה המתמזגת עם חברה אחרת, מתחסלת ומעבירה לחברה השנייה את כל נכסיה והתחייבויותיה.
לקבלת סיוע משפטי מיידי על ידי עורכי דין בתחום, לחץ כאן: יעוץ משפטי
לנושים של חברה מתמזגת יש זכות לטעון בבית משפט כנגד תהליך המיזוג כיוון שהוא עלול לפגוע ביכולת החברה החדשה (שמורכבת משתי החברות שהתמזגו) לפרוע את חובותיה כלפיהם. שני מקרים נוספים הם פירוק בפיקוח בית המשפט ופירוק ע"י מינוי כונס נכסים לחברה בידי בית המשפט. אנו נתמקד במאמר זה, במצב הפירוק הנפוץ ביותר והוא מינוי כונס נכסים כאשר החברה היא חדלת פירעון.
הפרוצדורה להגשת בקשה לפירוק חברה
בקשה לפירוק תוגש לבית המשפט המחוזי(שבתחומו רשומה החברה) והיא יכולה להיות מוגשת ע"י נושה, החברה עצמה ואף היועץ המשפטי לממשלה או רשם החברות במקרים מסוימים.
ישנם מספר עילות שעל בסיסן ניתן לבקש בקשה כאמור, כאשר הנפוצה שבינן היא שהחברה עומדת על סף
והיא אינה יכולה לעמוד בהתחייבויות אותן נטלה.
כמו כן עותק מבקשת הפירוק יוגש לכונס הרשמי יחד עם אישור על תשלום פיקדון, קודם להגשת בקשת הפירוק בבית המשפט.
תקנות החברות (פירוק) – מטילות על החברה חובה לפרסם את בקשת הפירוק העומדת כנגדה בכדי לתת גילוי נאות למשקיעים בחברה, לעובדיה ולבעלי עניין אחרים עובר הדיון.
לאחר מכן, ידון בית המשפט בבקשת הפירוק גופא במסגרת הדיון ישקול בית המשפט את כלל השיקולים האפשריים שנציין מקצתם : טובת הנושים, טובת העובדים, טובת בעלי המניות, סיכויי הבראת החברה והיכולת למצוא משקיע חדש – במידה שיחליט לפרק את החברה הוא ימנה לה כונס נכסים קבוע (להלן המפרק). יש לציין כי עד מינוי מפרק קבוע, ישמש כונס הנכסים הרשמי כמפרק זמני לחברה.
תפקידו של המפרק
תפקידו העיקרי של המפרק, הוא להביא לידי פירעון את חובות החברה באופן מקסימאלי, במסגרת עבודתו המפרק יחקור את נושאי המשרה בחברה, את העברות הנכסים בחברה טרם מתן צו הפירוק ויקבל דין וחשבון מלא על כל פעילויות החברה בעבר ובהווה.
כמו כן, ירכז המפרק בידיו את כל התביעות הכספיות המופנות כלפי החברה, ויבחן אותן לגופן. עקרונות אלו שפורשים בפני המפרק הן את הכספים שקיימים בחברה והן את חובותיה מטרתם להבטיח כי למפרק יהיה את כל המידע הנחוץ לשם חלוקת הכספים באופן שבו מרבית החובות יפרעו.
חלוקת הכספים לנושים
לאחר שהמפרק חקר, מיצה ובחן את כל זכויות וחובות החברה הוא יחלק את הכספים בקופה ע"פ העקרונות המשפטיים הפועלים במהלך פירוק חברה, והם סדר החלוקה בין הנושים ועקרון השוויון בינם, כמו כן יכול המפרק להגיע להסדר נושים המוסכם על מרביתם, ולהביא לחלוקת כספים בהסכמה.
בתום ההליך יינתן צו בידי בית משפט שמורה למחוק את החברה מרשם החברות, לאחר שבית המשפט נוכח כי החברה חילקה את נכסיה לנושיה, לאחר צו זה מסתיים תפקידו של מפרק החברה והיא למעשה מתחסלת.
סיוע משפטי בהליך פירוק חברות
כאשר חברה מתפרקת, ואתם בעלי אינטרס כספי בפירוק, כדאי ביותר להיוועץ עם עורך דין מהתחום שכן דיני החברות בישראל הם מורכבים, וייעוץ מקצועי, ייתן בידכם את הכלים לקבלת ההחלטות הנכונות ביותר במהלך ההליך, החלטות שיכולות לחסוך לכם הן כספים והן זמן.