שלב ראשוני בהליך פשיטת רגל הינו הגשת בקשה לפתיחה בהליך לבית המשפט המוסמך. הבקשה מוגשת על ידי החייב עצמו או על ידי אחד הנושים ומתבססת על טענת חוסר אפשרות כלכלית של החייב להסדיר את חובותיו.
אישור הבקשה הינו תנאי מקדמי לפתיחה בהליך. עם ההכרה בחייב כפושט רגל ממנה בית המשפט נאמן וכונס נכסים על נכסי החייב, אשר אמונים על איסוף הנכסים, מימושם בדרך של מכירה וחלוקת התמורה המתקבלת בעדם, בין כלל הנושים, באופן יחסי ועל פי סדר הקדימויות בפירעון החוב.
כניסה לסטאטוס של פשיטת רגל מהווה מצב משפטי מיוחד, בעל השלכות על גורמים רבים: החייב עצמו, נושים וצדדי ג', המעורבים בהליך.
על החלטה במסגרת הליך פשיטת רגל, אשר מתקבלת על ידי בית המשפט, קיימת אפשרות השגה על ידי מי שרואה עצמו נפגע ממנה ומכונה "ערעור בהליך פשיטת רגל".
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
אפשרות הערעור מעוגנת בסעיף 182 לפקודת פשיטת הרגל, אשר מקנה זכות ערעור למי שנפגע על ידי צו מטעם בית משפט בהליך פשיטת רגל.
גורמים הרשאים להגיש ערעור בהליך פשיטת רגל ומהות הערעור
הגשת ערעור בהליך פשיטת רגל פתוחה לכל ומתאפשרת למי שסבור, כי הכרזה על החייב כעל פושט רגל, על ההשלכות הנגזרות מכך, הינה בעלת פוטנציאל פגיעה קיים או עתידי לגביו.
צעדים, הננקטים במסגרת הליכי פשיטת רגל, הינם בעלי השפעה רחבת היקף: משליכים במישרין על החייב, אורח התנהלותו ועתידו הכלכלי; על הנושים – בהיבט סכומי הכסף, שיקבלו לידיהם לאחר מימוש רכוש החייב באופן יחסי למול כלל הנושים, מועד ביצוע התשלום והעברת הכספים וצפי סיום ההליך.
בנוסף, עשוי ההליך להשפיע על צדדים שלישיים, המעורבים בו באופן עקיף, לרבות ההחלטות והצעדים, הננקטים במהלכו.
הערעור יכול שיוגש לגבי עצם אישור הבקשה לפתיחה בהליכי פשיטת רגל או בעניין החלטות שהתקבלו או בוצעו בהמשך ההליך על ידי הכונס או הנאמן (הכפוף, לפיקוח הכונס). הערעור נסב על הטענה לפיה, ההחלטה או ביצועה פוגעים במערער באורח בלתי הוגן.
בין הנסיבות השכיחות, בגינן מוגשים ערעורי פשיטת רגל, נמנים מקרים של לקיחת החלטה או ביצוע פעולה שיש בהם חריגה מהוראות פסק הדין, אשר ניתן בהליך פשיטת הרגל.
קיראו בהרחבה על: שיקולי בית המשפט בהכרזה על פשיטת רגל
אופן הגשת ערעור בהליך פשיטת רגל והשלכות קבלת הערעור
ככלל, ערעור בהליך פשיטת רגל יוגש לבית המשפט, בו מתנהל התיק – אחד מבתי המשפט המחוזיים בארץ, כערכאה, האמונה על דיון בהליכי פשיטת רגל.
במרבית המקרים, טרם הגשת הערעור נדרש המערער לפנות לערכאה הרלוונטית ולהגיש בקשה לערער על ההחלטה או הפעולה, נשוא הערעור. במידה והבקשה תאושר יקבע בית המשפט מועד לדיון בערעור.
חריג לכך מהוות נסיבות, בהן עצם הזכות לערער מגולמת בסוג המסוים של ההחלטה או הפעולה. בהיבט מועד הגשת ההשגה – את בקשת הערעור או הערעור בהליך פשיטת רגל גופו יש להגיש תוך פרק זמן של חמישה עשר ימים ממועד היוודע דבר קבלת ההחלטה או ביצוע הפעולה נשוא הערעור.
בהתאם להתרשמותו ממידת הפגיעה במערער יחליט בית המשפט אם לקבל את הערעור או לדחותו. במידה והערעור יתקבל ינחה בית המשפט את כונס הנכסים, הפועל כזרועו הארוכה של בית המשפט בהליך פשיטת הרגל, לגבי אופן שינוי / תיקון ההחלטה שהתקבלה או הפעולה שבוצעה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891