עיקול רכב, תפיסתו ומימושו במכירה מהווים אחד ההליכים הרווחים, שננקטים נגד רכוש החייב בהוצאה לפועל. כנכס מיטלטלין בעל ערך רב, מהווה עיקול רכב סנקציה משמעותית, שנועדה להפעיל לחץ על החייב לפירעון החוב.
הליך עיקול רכב ניזום על ידי זוכה, המחזיק בפסק דין לטובתו ומשמש אמצעי להבטחת ביצוע פסק הדין. מבחינת החייב, משמעות העיקול הינה הגבלת יכולתו לעשות שימוש ברכב ולסחור בו.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
לאילו סוגי כלי רכב מתייחס העיקול?
העיקול השכיח מבוצע לגבי רכבו הפרטי של החייב, הרשום על שמו.
בנסיבות מיוחדות יבוצע עיקול רכב שאינו רשום על שם החייב:
- כשמדובר בעובד חברה והרכב רשום על שם החברה, אגב הפעלת החריג המשפטי של הרמת מסך ההתאגדות
- כשנמצא, כי החייב הבריח נכסים לגורם אחר לצורך התחמקות מעיקול הרכב
עיקול רכב – חריגים על פי חוק
חוק ההוצאה לפועל קובע, כי רכב, המצוי בשימוש אדם נכה ומשרת אותו לניידות שוטפת לא יעוקל – במסגרת עיקול מיטלטלין אחרים, הנחוצים לנכה לשימוש אישי עקב נכותו.
השלבים בביצוע עיקול רכב, תפיסתו ומכירתו
ככל צעד אחר במסגרת הליכי גבייה בהוצאה לפועל, נדרש הזוכה ליזום את עיקול הרכב ולהגיש בקשה מתאימה ללשכת ההוצאה לפועל. בבקשה יצוינו פרטי החייב, פרטי הרכב ומספר הרישוי.
נוכח נטיית חייבים להיעלם מתחת לפני השטח מהווים איתור פרטי הרכב ומספר הרישוי משימה סבוכה. לא אחת, מפאת הצורך להפעיל משרד חקירות לאיתור הרכב, הופך הדבר לצעד בלתי כלכלי ומשתלם ורבים מוותרים על ביצוע העיקול.
החלטה חדשנית מאפשרת להתגבר על מכשול זה וקובעת, כי ראש לשכת ההוצאה לפועל רשאי להטיל עיקול על נכסי החייב לפי תעודת הזהות בלבד – החלטה, המחייבת את משרד הרישוי לרשום עיקול רכב שלא על פי מספר הרישוי.
לאחר שליחת אזהרה לחייב והמתנה בת עשרים יום לתגובתו, יבחן ראש ההוצאה לפועל את הבקשה. במידה ותאושר ינתן צו לעיקול הרכב. המוציא לפועל נדרש לעדכן את הממונה על מרשם הרכבים אודות העיקול ולוודא רישומו.
הערה תירשם על ידי הממונה כמידע, החשוף לעיון הציבור באופן, שיבהיר לרוכש עתידי, כי על הרכב מוטל עיקול.
הצו מסמיך את המוציא לפועל לבצע תפיסה של הרכב. לצורך כך הוא רשאי להיכנס לחצרי החייב, בשטחם מצוי הרכב או לחצרי צד ג', אצלו מוחזק הרכב ולבצע את העיקול, תוך עמידה בסייגים, המנויים בחוק. לאחר התפיסה יועבר הרכב למגרש העיקולים של ההוצאה לפועל.
בתום אורכה בת שבועיים, שניתנת לחייב להסדרת החוב ובמידה והחוב לא נפרע יחלו הליכי מכירת הרכב. ועדת המכירות של ההוצאה לפועל מפרסמת את דבר המכירה בפומבי ומזמינה את הציבור להשתתף בה.
ההליך מתבצע כמכירה פומבית, לכל המרבה במחיר והאחריות לבדיקת תקינות הרכב מוטלת על הקונה.
קיראו בהרחבה על: מכירת רכוש מעוקל בהוצאה לפועל
סיוע של עורכי דין
בהליך עיקול רכב מומלץ הן לזוכה והן לחייב לפנות לקבלת יעוץ משפטי. עורכי דין המתמחים בתחום, יסייעו לשני הצדדים בשמירה על זכויותיהם.
לזוכה – בהגשת הבקשה על צרופותיה, הגברת סיכויי אישורה, פיקוח אחר ביצועה ופירעון החוב באמצעות התמורה ממכירת הרכב.
לחייב – במתן תגובה לאזהרה, הנשלחת על ידי הזוכה, ניסיון לגבש הסדר עם הנושים והימנעות מהעיקול. בנוסף, יסייע עורך הדין בהסרת העיקול כנגד מתן הודעה למשרד הרישוי על ידי הגורם, שביקש את העיקול: בהתאם לצו, מטעם בית דין, בית משפט או ראש ההוצאה לפועל, שמבטל את העיקול או מעביר את הנכס לזוכה או לחלופין בהסכמת הזוכה.
עיקול רכב ומכירתו באמצעות הוצאה לפועל – פסקי דין לדוגמא
את הסייג החקיקתי לעניין עיקול רכב נכה, נוהגת מערכת המשפט לפרש בצמצום.
בהליך בר"ע 02 / 1829 מאיר ברקת נ' חנניה בן זיקרי נפסק, כי ניתן לעקל רכב של נכה, בפרט כשמדובר ברכב יקר. אולם, תפיסת הרכב לא תבוצע עד לאחר שראש ההוצאה לפועל יבחן האם החלפת המכונית ברכב זול יותר מספיקה כדי לענות על צרכי החייב הנכה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891