עיקול זמני – דרכים למנוע הברחת נכסים על ידי חייבים
בשיטת המשפט הישראלית, קיימים שני סוגים של עיקולים, הראשון עיקול קבוע, שניתן לאחר תום ההליכים ופסיקת החוב, והשני שניתן במהלך ההליכים והוא צו עיקול נכסים זמני – מושא מאמר זה.
עיקול הוא בקשה שמהווה את לב הפעילות של הליך ההוצאה לפועל ובית המשפט הגדיר אותה בע"א 1226/90: "פעולה משפטית המופנית כנגד בעליו של נכס או מחזיק בו, אשר באה להגביל את הסחירות בנכס ואת השימוש בו באופן שבו המעקל יוכל להיפרע ממנו עבור חוב שמגיע לו". דהיינו – מטרת העיקול היא הגבלת אפשרות העברת הנכס בכדי למצות חוב.
לקבלת סיוע משפטי מיידי בתחום הוצאה לפועל
פנה אלינו עוד היום:יעוץ משפטי
בניגוד לעיקול הקבוע, שמטרתו להביא למכירת נכסי החייב לצורך פירעון חובות, מטרת העיקול הזמני הוא למנוע את העברת הנכסים בידי החייב למקורביו בכדי להבריחם מהנושים. מכך במקום שבו נושה חושש כי החייב אכן מנסה להעביר את נכסיו כאמור, יגיש הוא בקשה לעיקול זמני אשר תוכרע במעמד צד אחד.
נכסים שניתן לעקל זמנית
ככלל, ניתן לעקל כל נכס, הכוונה היא הן למיטלטלין, הן למקרקעין, והן לזכויות אישיות שיש להן ערך כספי (כגון אופציות) עם זאת ולאור כך שבקשת העיקול הזמני מתבצעת עובר הכרעת בית המשפט בעניין החוב, יש נכסים שבית המשפט ימנע מלעקלם.
דוגמא לכך היא צרכי בסיס של החייב הפוטנציאלי, שכר עבודה (עד התקרה המוגנת) ולעיתים גם ניסיון לעקל חשבון עו"ש אישי יתקל בסירובו של בית המשפט מתוך ההכרה כי החשבון האישי, הוא צינור החמצן העיקרי של אדם לעולם בימים אלו.
צו עיקול נכסים זמני – אופן הגשת הבקשה
כיוון שעיקול זמני, הוא הליך שניתן טרם הכרעת הדין, הוא עלול להתברר כשגוי או לא נחוץ, מכך הדרישות ממבקש עיקול זמני מחמירות בהרבה מהמבקש עיקול קבוע.
דרישה ראשונה ממבקש בקשה כאמור היא הפקדת ערובה, אשר תמומש במקרה שבו התברר כי העיקול הוטל שלא בצדק וגרם נזקים לא הוגנים לאדם – במקרה כזה כאמור רשאי בית המשפט לממש את הערובה, ולהעבירה לחייב לצורך ריפוי הנזקים שנגרמו לו.
שנית על מבקש העיקול הזמני לנמק את בקשתו, וללוות אותה בתצהיר אשר על בסיסו יכריע בית המשפט בבקשה, כאשר הקו המנחה בפני בית המשפט באישור בקשה כאמור יהיה כי אלמלא העיקול הזמני קיים חשש סביר מפני הברחת הנכס מושא הבקשה ופגיעה ביכולת הקיום של פסק דין עתידי.
עיקול זמני – וחוק יסוד כבוד האדם וחירותו.
בעקבות חקיקת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו המעניק הגנה על קניינו של אדם באשר הוא אדם, החלה מגמת צמצום בשימוש בסעד של עיקול זמני ובאישורים להם זכו מבקשים צו כאמור מפי בית המשפט(לדוגמא : ב-בש"א 4459/94, ת.א 15739/91). בשל כך, כיום הראיות הנדרשות לקבלת צו העיקול גבוהות הן מאשר בעבר – ויש צורך בחשש ממשי מפני הברחת הנכס לצורך קבלת צו עיקול זמני.
עיקול זמני הוא הליך שננקט טרם הכרעת הדין בחוב מסוים ומטרתו למנוע את הברחת הנכסים בזמן ההליך, העברה שתסכל את ביצוע פסק הדין העתידי. כיום, בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שימוש בצו עיקול זמני הוגבל מעט, והוא נדרש להיתמך בהנמקה מפורטת ובראיות שיצביעו על חשש סביר של הברחת נכסים בזמן ההליך.
הליך עיקול זמני מביא עימו גם סיכון שכן בבקשתו יש להפקיד ערובה שעלולה להתממש במידה והעיקול הוטל שלא בצדק. בכל הליך בבית המשפט וכמובן גם בהליך של בקשה לעיקול זמני, יש להתייעץ עם עורכי דין לגבי כדאיות הגשת הבקשה והסיכויים והסיכונים הכרוכים בה.