אחת השיטות השכיחות בהוצאה לפועל היא הטלת עיקול על נכסי החייב. בהתאם לשיקולים השונים, ביניהם מצבו הכלכלי של החייב, אופי החוב והתקופה שבה הוא קיים, יכול רשם ההוצאה לפועל להחליט על עיקול מטלטלין.
הפעולות אותן ניתן לבצע לאחר שהוחלט על עיקול נכסים
- כניסה חופשית לחצרו של החייב ולקיחת מטלטלין מאותו מקום
- כניסה לחצרות אשר נמצאות בבעלות החייב, אך בכפוף להודעה מראש
- אם רשם ההוצאה לפועל מאמין כי הודעה כזו תסכל את העיקול – הוא יכול לפסוח עליה
לאחר שנלקחו המטלטלין מחצרותיו של החייב, אנשי ההוצאה לפועל יכולים למכור אותם עד 14 יום ממועד לקיחתם – אם החוב בגינו נפתח תהליך ההוצל"פ לא שולם עדיין. כאשר מדובר בנכסים פסידים (כאלו שלא יהיו סחירים לאחר 14 יום, כמו מוצרי מזון או פרחים), יכול רשם ההוצאה לפועל להורות על מכירתם באופן מיידי.
לא על הכל אפשר להטיל עיקול נכסים
למרות כל אלו, לא ניתן לעקל את כל נכסיו של החייב. בין הנכסים שלא ניתן לעקל על פי חוק ההוצאה לפועל נמצאים:
- אוכל חיוני למחייה בסיסית
- בגדים, מיטות, כלי מטבח וכו', אשר חיוניים לתפקוד היומיומי של החייב ומשפחתו
- כל ציוד (וגם בעלי חיים) אשר משמש את החייב לביצוע עבודתו (אך בשווי שאינו עולה על הקבוע מראש בחוק)
- תשמישי קדושה
- אביזרי עזר לנכה
- חיות מחמד, שהגדרתן על פי חוק ההוצאה לפועל היא חיה שמוחזקת בבית או בחצר של החייב ולא משמשת למסחר
אגב, סעיפים אלו אינם תקפים במקרה בו אותו חייב הפך לכזה רק בעקבות רכישה של אחד מהדברים אשר מעניקים את אותה 'חסינות' מעיקול.
נטל ההוכחה על בעלות המטלטלין
אחת הבעיות שנוצרות במהלך עיקול של מטלטלין היא בניסיון להוכיח למי הם שייכים.
הרי אם, לדגומא, יעקלו אנשי ההוצל"פ רכוש אשר נמצא בחצרו של האיש אך לא שייך לו – האם הבעלים האמיתי אמור לסבול מכך? ממש לא. גם לכך מתייחס החוק בפרטי פרטים.
קיראו בהרחבה: התנגדות לעיקול מטלטלין
ההנחה הבסיסית היא כזו (על פי סעיף 28א לחוק ההוצאה לפועל): "…אם המטלטלין עוקלו כשנמצאו על גופו של החייב, בחזקתו או בחצריו – קמה חזקה שהם שלו והנטל להוכיח אחרת, מוטל על כתפיו"
ואם נעמיק בסוגיה זו:
- כל מה שהיה על גופו של החייב, בחצר שברשותו או בכלים שלו – נחשבים על פי חוק כנכסים בבעלותו, על כל המשתמע מכך. אם לא כך, על הבעלים האמיתי או על החייב להוכיח אחרת בפני ראש ההוצאה לפועל
- מטלטלין אשר נלקחו ממקום שאינו מוגדר בסעיף הראשון, יוחזקו אצל אנשי ההוצל"פ ולא יימכרו, עד שיוכח כי הם בבעלות החייב. אם לא הצליחו המעקלים להוכיח זאת, העיקול על נכסים אלו יבוטל
- אם נמכר נכס מסוים ולאחר מכן התברר שהוא לא בבעלותו של החייב, הקונה (שהוא צד שלישי שרכש את הנכס בתום לב) לא ייפגע מכך והקנייה תכובד במלואה
- עם תום העיקול, הוכחת הבעלות על הנכסים מוטלת על החייב או בעלי המטלטלין
אדם אשר מרגיש שנכסים אשר שייכים לו עלולים להיפגע או להילקח ממנו שלא כדין, יכול לבקש עיכוב של התהליך והעברה של הדיון בסוגיה לבית המשפט.
תהליך ההוצאה לפועל מסתיים כאשר הנכסים שעוקלו נמכרו והספיקו לכיסוי החוב. אז, יוחזרו הנכסים שנותרו בידי ההוצאה לפועל אל החייב וכל העיקולים יבוטלו. באותה ההזדמנות יבוטל גם מינויו של הנאמן על ידי ראש ההוצאה לפועל.
לפניה אל עורכי דין בנושאי ההוצאה לפועל ללא התחייבות לחץ/י כאן