חוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע, כי לכל אדם הזכות לצאת מישראל. באופן זה, פגיעה בחופש התנועה מהווה הפרת זכות יסוד זו של הפרט.
תכליתו של צו עיכוב יציאה מהארץ בתביעות בנושא מזונות היא להבטיח את התשלום לזכאים ולסייע בהליכי גביית חובות.
במקרה של עיכוב יציאה מהארץ של חייב במזונות נדרשים רשם הוצאה לפועל או בית המשפט לאזן בין חופש התנועה של הפרט לבין החובה האמורה. את הצו ניתן לבקש מבית המשפט לפני או במהלך תביעה אזרחית או מהעומד בראש הוצאה לפועל לאחר מתן פסק דין.
לקבלת סיוע משפטי בביטול צו עיכוב יציאה מהארץ חייג חינם: 1-800-800-891
השלכות התיקון לחוק על הגבלות התנועה של החייב במזונות
סעיף 14 של חוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967 הוא הבסיס הסטטוטורי להוצאת צווי עיכוב יציאה מהארץ.
עד לשנות התשעים קבע החוק, כי ראש ההוצאה לפועל מוסמך להוציא את הצו אם קיים יסוד סביר להניח שהחייב עומד לעזוב את הארץ בלי לפרוע את החוב.
לאחר בג"צ 5304/92 פר"ח 1992 סיוע לנפגעי חוקים נ' שר המשפטים פ"ד מז (4) 715 וקבלת שני חוקי היסוד החדשים בעקבות המהפכה החוקתית, תוקן החוק והמונח "לעזוב" הוחלף במילה לצאת, על מנת לשקף את מעמדה החדש של הזכות לחופש תנועה.
כך, לצורך הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ נגד חייב במזונות מחייב סעיף 14 לחוק לבחון האם קיים יסוד להניח שהחייב עומד לצאת מישראל והאם יציאתו עלולה להכביד או לסכל את ביצוע פסק הדין. את המונח יציאה אין בהכרח לפרש כעזיבה לצמיתות.
בדומה, לאור השינוי במעמד הזכות ומתן משקל לשמירה על זכויות החייב במסגרת ההליכים, רשאי רשם ההוצאה לפועל, לפי סעיף 14 (ג) לחוק שלא לעכב את יציאת החייב אלא להתנותה במתן ערובה על מנת להבטיח פירעון חוב מזונות.
הוצאת הצו בנסיבות אחרות
צו עיכוב יציאה מהארץ ניתן להוציא גם בנסיבות אחרות, אולם אז יחולו כללים שונים.
לפי הפסיקה, אין לעשות שימוש בצו כדי לייעל את גביית החוב מהחייב. דבר החקיקה הרלבנטי להוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ לפני או במהלך משפט אזרחי הוא תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984, ובמקרים אלה מטרת הצו היא להבטיח את ניהול המשפט כסדרו.
במקביל, נוכח מידת הפגיעה הפוטנציאלית התקנות קובעות כי תנאי הסף להוצאת הצו בתביעה אזרחית שעניינה אינו מזונות הוא כי סכום התביעה עולה על 50,000 שקל.
במקרים חריגים ובהתקיים טעמים המצדיקים זאת ייתכן ויוצא צו גם בתביעות בסכומים נמוכים יותר.
מלבד זאת, בתביעות שאינן בעניין במזונות תוקף צו העיכוב הוא לשנה אחת בלבד.
חשיבות קבלת סיוע משפטי
צו עיכוב יציאה מהארץ מהווה נטל משמעותי המכביד על חיי החייב. יחד עם זאת, הוא משמש כלי יעיל לשמירה על זכויותיהם של מי שעלולים להיפגע מהתנהגותו של החייב.
פנייה לקבלת ייעוץ משפטי מטעם עורך דין הוצאה לפועל יכולה לסייע בגיבוש דרכים לצורך התמודדות עם הוצאת צו מסוג זה ולמזעור פגיעתו בחייב.
לחץ כאן לקריאה מורחבת בנושא תכלית חוק ההוצאה לפועל
לקבלת סיוע משפטי בביטול צו עיכוב יציאה מהארץ חייג חינם: 1-800-800-891