נכסים של חייבים בהליכי פשיטת רגל שנפטרו
במקרים רבים אדם הנמצא בהליכי פשיטת רגל נפטר בטרם הסתיים ההליך. בחלק מהמקרים, החוב שנותר אף גבוה יותר מכלל שווי העזבון שהותיר אחריו החייב ובמקרים אלו ינוהל העזבון על פי דיני פשיטת רגל.
על פי פקודת פשיטת רגל, אם ההליך שמתנהל כנגד החייב החל קודם לפטירתו, עצם פטירתו לא תהווה סיבה להפסקת ההליך או עיכובו והליך פשיטת הרגל ימשיך כאילו המנוח עודו בחיים.
בקשה לניהול עזבון של נפטר בהליך פשיטת רגל
בקשה לניהול עזבון רשאי להגיש כל נושה. כאמור, ההליך ימשך ויתנהל כפי שהיה מתנהל לו המנוח היה בחיים. תחילה, יהיה על המבקש להוכיח את החוב כלפיו. אותה חובת הוכחה, אינה מחייבת הצגה של פסק דין או שטר לטובת המבקש, במרבית המקרים דיי בהעלאה של מכלול הטענות המאפשרות ביסוס של החוב.
למידע נוסף וסיוע על ידי עורכי דין, לחץ כאן: יעוץ משפטי
השיקול בדבר אישור הבקשה יהיה שיקולו של בית המשפט, עליו יהיה לקבוע האם להעניק צו ניהול עזבון בפשיטת רגל. בהקשר זה, אין משמעות לגודל החוב או שווי העזבון, גם אם שוויו של מכלול נכסי העזבון לא יאפשרו פרעון מלא של החוב.
מירב המשמעות בשיקול זה, תתייחס דווקא לאופיו של החוב. במקרים בהם קיים קושי להוכיח את קיומו, הנסיבות בהן נוצר והיקפו המדויק, בית המשפט עלול לסרב לבקשת הזוכה. במצב זה, יאלץ המבקש לפנות תחילה לבית המשפט ולהמציא פסק דין לזכותו, המגדיר את גובה החוב.
בטרם הגשת בקשה לניהול עזבון בהליך פשיטת רגל, מומלץ מאוד לפנות אל עורכי דין בעלי ידע וניסיון בתחום פשיטת רגל. ניהול נכון של ההליך עשוי לשפר בצורה ניכרת את סיכויכם לקבל אישור לבקשתכם. במחלקה המסחרית במשרד עורכי דין דורה כהן ויצמן יעמדו לרשותכם עורכי דין בכירים בעלי ניסיון עשיר בניהול הליכי גבייה מורכבים, הן עבור אנשים פרטיים והן עבור הגופים המובילים במשק הישראלי.
מעמדם של היורשים
חשוב מאוד למהר ולהגיש את הבקשה בסמוך ככל הניתן למועד פטירתו של החייב. מרגע הגשת הבקשה, כל משיכה של כספים או העברה של רכוש מהעזבון – תטיל על היורשים אחריות כלפי הנושים. כפי שניתן להבין, אחריות זו, מטרתה למנוע מהיורשים "לרוקן" את העזבון ולהפריע לפרעון חובותיו של המנוח.
לעיתוי בה תוגש הבקשה, כאמור חשיבות רבה, שכן כל עוד לא הוגשה בקשה לניהול העזבון, רשאים יורשיו של המנוח לעשות בו כרצונם, למכרו, להעבירו וכיו"ב.
לעניין זכויותיהם של היורשים בחלוקת העזבון, חשוב לציין כי לפני שיילקח ממנו חלקם של הנושים, יכוסו הוצאות סבירות שנדרשו להלווייתו של המנוח והאגרות המשולמות בגין ניהול העזבון.
רק לאחר שכוסו השניים הנ"ל, יחולק העזבון בין הנושים עד לפרעון מלא של החוב או במקרים בהם החוב עולה על שווי העזבון שנותר – עד תום. ראשית יקבלו את חלקם עובדים של פושט הרגל, עבור שכר עבודה ופיצויי פיטורין, לאחר מכן ישולמו מיסים עירוניים ויפרעו חובות בגין מזונות.
למידע נוסף וסיוע על ידי עורכי דין, לחץ כאן: סיוע משפטי