בתהליכי הוצאה לפועל, יש צורך לעיתים בעיקול ובהשתלטות על נכסיו של חייב, כדי לפרוע את חובו ולסיים את ההליך במהירות האפשרית. כונס הנכסים הוא האדם אשר יחזיק בנכס ויטפל בו עד למכירתו. כונס נכסים יכול להיות על פי חוק רק רואה חשבון או עורך דין, אשר מתמנה על ידי בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל. מינויו של הכונס נעשה במטרה להבטיח כי החייב לא יבריח או יעלים בדרך כלשהי את הנכס, תוך ניסיון להימנע מפריעת החוב.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 17 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 03-6093833 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
תפקידיו ותחומי אחריותו של כונס הנכסים
על פי חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז 1964, בסמכותו ובאחריותו של הכונס:
- להעביר נכס לרשותו, לנהל, למכור, לממש ולעשות איתו כל שיורה רשם הוצאה לפועל.
- לדווח לרשם הוצאה לפועל על כל הכנסה שהניב הנכס, כולל ממכירתו. אחריותו על הנכס תהיה כאחריותו של בעליו המקורי, החייב.
- לנהל דו"חות ופנקסים ולהציגם בפני רשם הוצאה לפועל או כל גורם שמונה על ידו.
כל הוראה אשר נובעת מהוראות אלו תינתן על ידי רשם ההוצאה לפועל. ההוראות יכולות להיות פרי יוזמתו של רשם ההוצל"פ, בעקבות בקשה של החייב, עקב פנייה של אחד הנושים או בשל בקשה שהגיש כונס הנכסים.
חשוב כאן לציין כי כונס הנכסים חייב לנהל את הנכס בצורה שתפיק ממנו את המיטב, כלומר: להשוות הצעות ומחירים, לבחון את הנתונים הכלכליים הנוגעים לנכס, למצוא את המשוואה הטובה ביותר עבור החייב ועבור נושיו גם יחד, וכדומה. אגב, לחייב אין כל יכולת להשפיע על החלטות כאלו ואחרות לגבי הנכס, מאחר והכונס הופך להיות למעשה שליח סטטוטורי של החייב.
יש לזכור כי כונס הנכסים לא פועל בשם הנושים, אלא אך ורק בשם בית המשפט והמדינה. על כן, הוא מצווה לפעול אך ורק על פי דרישות הערכאה המשפטית המוסמכת לכך (רשם ההוצאה לפועל או בית המשפט בו נידון המקרה).
בחינת עבודתו של כונס הנכסים
כאמור, כונס נכסים הוא אדם אשר צריך לפעול בצורה המושכלת והאחראית ביותר בניהול נכסי של אדם חייב. אין הוא יכול לנהוג בפזרנות ולמכור את הנכסים לכל פונה, אלא לנהל את מכירת הנכס כעסק כלכלי לכל דבר.
לכן, יכול רשם ההוצאה לפועל לקבוע שהכונס לא תפקד כראוי. עם זאת, הוא יכול לנקוט בצעדים משמעתיים נגד הכונס רק במקרים בהם הוא לא עמד בחובות הקבועות בחוק ההוצאה לפועל (על פי סעיף 54).
בחובות הקבועות בחוק זה לא כלולות חובות 'סטנדרטיות' אשר מצופות מכל אזרח שומר חוק, כגון פעולה בתום לב או הימנעות מניצול המעמד והתפקיד. על כן, אם הכונס לא מילא חובות אלו, מי שמוסמך להעמידו לדין הוא בית המשפט בלבד.
גם לחייב יש אחריות
אמנם כונס נכסים נוטל את נכסיו של חייב מרשותו, אך אין זה אומר שהחייב פטור מאחריות על מעשיו. על פי חוק, על החייב להימנע לחלוטין מהפרעה למילוי תפקידו של הכונס וכן למסור לו כל מסמך או פרט שנוגעים לנכס.
יותר מזה: לעיתים, כונס נכסים יכול להחליט כי פעולות מסוימות שיבצע דווקא החייב בנכס, יועילו לקידום תהליך ההוצאה לפועל. לכן, הוא חייב למלא אחר דרישותיו של הכונס, כל עוד הכונס זה אשר מנהל את הנכס.
סיום תפקידו של הכונס
ישנם כמה מצבים בהם כונס נכסים יסיים את תפקידו:
- התפטרות של כונס הנכסים, אשר חייבת באישור רשם ההוצאה לפועל.
- פיטוריו של הכונס בהחלטת רשם ההוצל"פ, אם בשל תפקוד לקוי או כל סיבה אחרת.
- הפסקת עבודת הכונס על ידי רשם ההוצל"פ, אם תפקידו אינו נחוץ עוד.
כך או כך, כל החלטה על סיום תפקידו של כונס נכסים תלווה בהודעה רשמית אל כונס הנכסים הרשמי בישראל.
לפניה אל עורכי דין בנושאי ההוצאה לפועל ללא התחייבות לחץ/י כאן