כונס הנכסים הרשמי (או הכנ"ר) הוא רשות מנהלית בעלת סמכויות שלטוניות בעיקר כלפי נושאים הקשורים בפשיטת רגל של אדם ו/או בפירוקה של חברה אך גם בנושאי הוצאה לפועל.
ראוי לציין כי כונס הנכסים הרשמי מחזיק בכובע נוסף והוא משמש גם כאפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בליווי חייבים בהליכי פשיטת רגל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה לפשיטת רגל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
הכנ"ר בהליכי פשיטת רגל
שני מסלולים לפשיטת רגל: בקשת נושה ו/או בקשת חייב. החוק בישראל, מאפשר לאדם בעל חובות לבקש מבית המשפט להכריז עליו כפושט רגל.
כמו כן, בתנאים מסוימים גם נושה רשאי להגיש בקשה להכרזתה של פשיטת רגל כנגד חייב וזאת בתנאי שחובו של החייב כלפי אותו הנושה עולה על 50,000 ¤.
כונס הנכסים הרשמי מעורב בכל פרט מפרטי הליך פשיטת הרגל. לדוגמא כבר בתחילת ההליך נדרש המבקש – לפתוח תיק במשרדי הכנ"ר, ולשלם לאחרון אגרה בשיעור של כ-2,300 ¤.
כמו כן על החייב להגיש לכנ"ר דין וחשבון מפורט אודות נכסיו, חובותיו והאופן בו נקלע למצבו הכלכלי הרעוע.
בהמשך ההליכים מגבש הכנ"ר את המלצתו כלפי החייב. תוכן ההמלצה נגזר מהאופן בו החייב הפך לחדל פירעון ומדרך יצירת החובות שנצברו בידיו.
סעיף 18ה לפקודת פשיטת הרגל מורה כי המלצת הכנ"ר כאמור תוגש לבית המשפט בו נדון התיק. יש לציין כי מקום בו החייב מנסה לרמות את הכנ"ר, להבריח נכסים, להסתיר חובות ו/או מסמכים, הדבר עלול להביא להמלצה שלילית של הכונס הנכסים הרשמי בנוגע לבקשת החייב להכריז על עצמו כפושט רגל.
ראה למשל בפשר (חיפה) 260/00 יעקב אוחנה נ' הכנ"ר.
האם בית המשפט חייב לקבל את המלצת הכנ"ר?
על אף שבפרקטיקה בתי המשפט מקבלים כמעט בוודאות את המלצת כונס הנכסים הרשמי בעניין ההכרזה, ישנם מקרים שבתי המשפט הכריעו נגד עמדתו של הכנ"ר, ואין המלצתו סותמת את הגולל על התיק להרחבה ראה בעניין בר"ע 2282/03 גרינברג נגד כונס הנכסים הרשמי.
כונס הנכסים הרשמי כנאמן זמני בפשיטת הרגל
בהליך של פשיטת רגל, עוברים נכסיו של החייב לנאמן פשיטת הרגל אשר תפקידו להביא לפירעון מרבי של החובות שנצברו לנושים. עם זאת, לפני מינוי הנאמן, משמש כונס הנכסים הרשמי כנאמן זמני, ותפקידו להגדיל את קופת פשיטת הרגל ולאתר את נכסיו השונים של החייב.
במסגרת זו לכונס הנכסים הרשמי סמכויות רבות, והוא רשאי לבקש מהחייב להמציא מסמכים ולתת דין וחשבון על העברות נכסים שבוצעו טרם הגשת הבקשה לפשיטת הרגל.
כמו כן, בזמן זה, מקבל הכנ"ר דרישות כספיות מנושים של החייב שעד כה פעלו כנגדו במסגרת ההוצאה לפועל.
תפקידי הכנ"ר בפירוק חברות
גם במקרים של פירוק חברות, לכונס הנכסים הרשמי דריסת רגל. הכנ"ר מלווה את החברה לכל אורך ההליך, מההמלצה על פירוקה / אי פירוקה, ועד להתמנות מפרק קבוע.
פעמים רבות, כונס הנכסים הרשמי, מתייעץ עם נושיה של החברה ועם ההנהלה לטובת מינוי מפרק קבוע המקובל על כל הצדדים ראוי לציין כי לכונס סמכות לכנס את אסיפת הנושים לטובת הדיון בעניין.
מעבר להיות הכנ"ר מעורב בתהליכי פשיטת הרגל ו/או הפירוק כלפי החייב והנושים הוא גם ממלא תפקיד מפתח כלפי נאמנים של חברות או חייבים.
בין היתר הוא מפקח עליהם וזאת באמצעות הנחיות שונות הנוגעות להתנהלותם היומיומית וגבולות אחריותם.
כמו כן לאור סעיף 53 לחוק ההוצאה לפועל , הודעה על מינוי כונס נכסים לחייב במסגרת הליכי הוצל"פ תימסר לכנ"ר והוא יהיה בעל סמכויות מנחות מסוימות כלפי המתמנה.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891