דרך הגשת בקשת ההתנגדות במסגרת טענת פרעתי
כאשר חייב טוען טענת "פרעתי", עליו לפנות לראש ההוצאה לפועל ועליו הראייה להוכיח לו כי אכן אין להמשיך בחיוב כפי שקיים בהווה. ראש ההוצאה לפועל מוסמך – כאשר הוא דן בטענת פרעתי להורות על עיכוב ביצוע ההליכים כנגד החייב מטעמים מיוחדים שירשמו.
כמו כן מוסמך ראש ההוצאה לפועל לדרוש ערובה מהחייב בבואו לדון בהליכים, ואף להטיל עליו הוצאות מיוחדות במקרה שהבקשה נדחתה. יש לשים לב כי בדיני ההוצאה לפועל לא נקבע פרק הזמן שבמהלכו מוטל על החייב להגיש בקשה בטענת פרעתי, "חייב רשאי לטעון טענת פרעתי בכל זמן לאחר שניתן פסק הדין או אחרי שהוצאה לו בקשת הזוכה(נושה) לביצוע שטר או אחרי מועד הרישום של שטר המשכנתא" כדברי כבוד השופט טירקל ברע"א 9302/02.
יש לציין שבמסגרת הטיעון בטענת פרעתי מנוע החייב להעלות טענות שמקומן היה במסגרת ההליך המשפטי העיקרי שהתקיים בבית המשפט ואין חייב רשאי להפוך את ראש ההוצאה לפועל לערכאת ערעור.
טענות שחייב עשוי לעלות במסגרת טענת פרעתי:
טענת כי פסק הדיו בוצע כולו או מקצתו
חייב רשאי לטעון כי פרע את החוב כולו או מקצתו בפני ראש ההוצאה לפועל
טענה בדבר הסכם שנכרת לאחר מתן פסק הדין או במהלך ביצועו
בתחומיו של דיון בטענת פרעתי ניתן להעלות טענה כי קיים הסכם, שנכרת בין החייב לנושה לאחר מתן פסק הדין או בזמן הדיון, והסכם זה מחייב את הצדדים – כאשר על ראש ההוצאה לפועל להכריע בטענה האמורה.
אולם ראש ההוצאה לפועל לא ידון בעניין כזה, כאשר מי מהצדדים טוען שאכן היה הסכם, אך ההסכם הופר, שכן בטענה כזו יש לפנות לבית המשפט ולא אליו.
טענת קיזוז ותביעות של החייב כנגד הנושה
החייב יכול לטעון כי הנושה חייב לו כספים, שיש לקזזם מהחוב שלו – במקרה כזה נהוג להפריד בין שניים, הראשון טענת קיזוז מוסכמת(כלומר שני הצדדים מכירים בה) בה ידון ראש ההוצאה לפועל, והשני טענת קיזוז השנויה במחלוקת בה ידון בית המשפט המוסמך
פסק דין עם תנאי, וטענת פרעתי
לא פעם נותן בית המשפט פסק דין אשר צופה אל העתיד, ויש בו חיובים שלובים(כלומר על החייב לשלם חוב רק לאחר שהנושה ביצע פעולה פלונית) – ראש ההוצאה לפועל רשאי לקבוע כי הנושה לא עמד בהסכם ועל כן החייב פטור מביצוע החלק שלו בפסק הדין.
שינוי נסיבות
פסק דין המבוסס על מערכת נסיבות מסוימת עלול להפוך לבלתי צודק כאשר נסיבות אלו השתנו באופן מהותי הווה אומר – כי ניתן לפתוח אותו. במסגרת הדיון – ראש ההוצאה לפועל רשאי להורות אל אי ביצוע פסק הדין, אך לא לבטלו.
תוקף ההחלטה של ראש ההוצאה לפועל במסגרת דיון בטענת פרעתי
תוקף החלטתו של ראש ההוצאה לפועל הוא כתוקף מעשה בית דין הניתן על ידי בית משפט השלום – על החלטתו כאמור ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי.
טענת פרעתי – סיכום דיון בפני ראש לשכת ההוצאה לפועל
טענת פרעתי היא אפשרות בפני החייב להטיל ספק בגובה חיוב על ידי שטר או על ידי פסק דין שניתן כלפיו, טענה זו נטענת בפני ראש ההוצאה לפועל והוא דן בה כשופט, במסגרת טענת פרעתי ניתן להעלות טיעונים רבים, שחלקם הארי מפורט במאמר זה.
בכל מקרה של הגשת טענת פרעתי יש להצטייד במורה נבוכים להכרת החוק, מורה נבוכים זה הוא עורך דין המכיר את הדינים על בוריים ובעזרת שקלול כלל הגורמים ימליץ לכם על דרך הפתרון הנכונה ביותר עבורכם.