במדינת ישראל לא קיימת חובה חוקית לעדכן את כתובת המגורים במשרד הפנים שעה שאדם עובר דירה ומסיבה זו, כתובת המגורים מבחינת רשויות החוק היא זו הרשומה במשרד הפנים.
במסגרת הליכי הוצאה לפועל, אחת האפשרויות לגביית החוב הינה עיקול מיטלטלי החייב. עיקול מסוג זה מתבצע בהתאם לכתובת המגורים הרשומה של החייב במשרד הפנים.
אך לא פעם, כתובת המגורים המעודכנת במשרד הפנים אינה חופפת לכתובת המגורים האמיתית של החייב וכתוצאה מכך מבקשים המוציאים לפועל לעקל למעשה מיטלטלין המצויים בבעלות צד ג'.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הסיבות לביצוע מוטעה של הליך הוצאה לפועל
הסיבות לביצוע מוטעה של הוצאה לפועל עשויות להיות נעוצות ברשות ההוצאה לפועל, בזוכה או בהתנהגות החייב.
ישנם חייבים אשר אינם משנים את כתובת המגורים הרשמית במטרה להפנות את הליכי הגבייה כלפי צד ג' תמים ולהימנע באופן זה מפירעון החוב.
במקרים אלה מנסה הזוכה להסתמך על הכתובת במשרד הפנים בכדי לטעון שהחייב מתגורר בכתובת המגורים האמורה ולכן המיטלטלין המצויים במקום הם בבעלותו.
הסיבה לכך היא שקיימת חזקה הניתנת לסתירה לפיה, כאשר עוקלו מיטלטלין מכתובת המגורים של החייב, ודי להוכיח שזו הכתובת הרשומה במשרד הפנים, המיטלטלין הינם בבעלות החייב.
מקורה של החזקה בסעיף 28 (א) לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967 אשר קובע, כלשונו: "מיטלטלין שעוקל כשהוא על גופו של החייב, בכליו או בחצרים שבהחזקתו רואים אותם כנכסי החייב כל עוד לא הוכח, להנחת דעתו של רשם ההוצאה לפועל שאינם שלו".
מה ניתן לעשות נגד ביצוע מוטעה של הוצאה לפועל?
במידה והנכם חוששים שמאן דהוא עושה או עלול לעשות שימוש לרעה בכתובת המגורים שלכם לצרכים אלה, ניתן לפנות אל עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום הוצאה לפועל.
בא כוחכם יגיש לבית המשפט המרצת פתיחה בבקשה למתן סעד הצהרתי לגבי זכות הבעלות במיטלטלין וידרוש את עיכוב ביצוע העיקול.
מקור הסמכות לכך הינו בסעיף 28 (ג) לחוק ההוצאה לפועל, לפיו מי שנפגע מהעיקול רשאי לדרוש את עיכוב הביצוע עד להחלטת בית משפט בעניין הבעלות.
החלטת בית המשפט כובלת את הרשויות כמו כל החלטה אחרת והן מחויבות לנהוג על פיה. סמכות בית המשפט לתת סעד הצהרתי כדי למנוע עיקול מיטלטלין שבבעלותכם ולא בבעלות החייב מעוגנת ב סעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד – 1984 ובתקנה 14 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד – 1984.
פסקי דין בנושא טעויות במסגרת הליכי הוצאה לפועל
ה"פ (ראשון לציון) 12393-07-10 מלול נ' מלול – במקרה זה ניסתה החייבת להציג באמצעות חזרה לבית אביה ושינוי כתובתה מצג שווא, כאילו הרכוש המפורט בדו"ח העיקול ובדירה שייך לה ולנצל את החזקה שמיטלטלין הנמצא בכתובת המגורים הרשומה של החייב רואים אותו בבעלות החייב, כל זאת במטרה להתחמק מחובותיה האישיים שלה.
האב פנה בבקשה לבית המשפט לסעד הצהרתי בעניין הבעלות על הרכוש ושיוך החובות.
שופטת בית משפט השלום בראשון לציון קבעה שהמיטלטלין המופיעים ברשימה הינם בבחינת ציוד בסיסי הנמצא בבעלות האב בלבד ואילו החובות הם חובותיה האישיים של החייבת, כך שלא ניתן לעקל את הציוד בדירה.
יש לך שאלות? רוצה להתייעץ עם עורך דין הוצאה לפועל? אל תהסס/י לפנות אלינו בכל עת!
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
קיראו בהרחבה בנושאים הבאים: