
היתקלות בקושי בגביית חוב מהווה כיום מצב שכיח. זאת בין אם מדובר באדם פרטי או בגוף עסקי, אשר אינם מצליחים לפרוע תשלומים שנמסרו לפקודתם.
מציאות ימינו מתאפיינת בתנודות כלכליות ודומה שעיכובים בהחזר הכספי ואי עמידה בפירעון שיקים הפכו לעניין שבשגרה. בהתאם לכך גדלה כמות התיקים הנפתחים במערכת ההוצאה לפועל עקב קשיי גבייה.
בד בבד, נושים רבים סבורים כי הטרחה והמאמץ הכרוכים בפתיחת הליכי הוצאה לפועל לגביית חוב אינם משתלמים. זאת מאחר ובמקרים רבים מוחלט על הוצאת צו איחוד תיקים לכלל תיקי החייב במסגרתו מוחזרים לנושים סכומים מינימאליים ולחלופין מוכרז החייב כחייב מוגבל באמצעים.
אולם, חשוב לדעת כי מגמה זו השתנתה וכיום הנטייה הינה להפנות חייבים סדרתיים, בעלי מספר רב של נושים, להליכי פשיטת רגל.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
טיפים להצלחת הליכי גביית כספים
הקפדה על סדר וארגון בניהול תיקי הלקוחות – זאת כבר מלכתחילה ובכדי לבסס תשתית איתנה להתמודדות אפשרית עם תרחיש של קשיי נשייה אגב הפחתת העלויות הכרוכות בגבייה. בכלל זה: עדכון מדוקדק של פרטי הלקוח; גיבוש הסכמה ברורה עמו לגבי דרך ביצוע התשלום ומועד העברתו; בעסק המספק סחורה – הסתייעות בטופסי הזמנה והחתמת הלקוח על תעודת משלוח שהינם בעלי ערך משפטי ראייתי וכן ניהול מסודר של חשבוניות.
וידוא חוקיות ותקינות שיק שנרשם על ידי בעל החוב על מנת להבטיח מימושו וגבייתו.
דרישת בטחונות דוגמת ערבות אישית או בנקאית.
הקפדה על גביית החוב במועד – קיימת חשיבות רבה לפדיון השיק בסמיכות לתאריך התשלום שנקבע. השתהות מצד הנושה מובילה לשחיקת ערך הכסף, מקשה על גביית החוב ועל איתור החייב ומעבירה מסר של ותרנות כלפי החייב, שבהתאם לא ימהר לפרוע השיק.
התחקות אחר החייב ובדיקת מצבו הפיננסי – במקרים בהם החייב מתחמק מנושיו, מסר כתובת שגויה, נעלם או עזב את גבולות המדינה מתעורר צורך באיתורו. זאת ניתן לעשות כיום בנוחות, באמצעות רשת האינטרנט: שעה שמדובר באדם פרטי – בבדיקה באתר האינטרנט של משרד הפנים האחראי על ניהול מרשם האוכלוסין.
במידה והחייב הוא חברה – בירור פרטיה באתר רשם החברות וקבלת מידע אודות הסטאטוס הפיננסי של החברה והתנהלות הליכים משפטיים נגדה (כמו הוצאה לפועל או פשיטת רגל) באתר כונס הנכסים הרשמי.
ערוץ נוסף שמוסד השנה מאפשר קבלת פרטים אודות יכולת ההחזר של החייב באמצעות אתר רשות האכיפה והגבייה, בהקלדת מספר תעודת הזהות של האדם אודותיו מבוקש המידע.
שעה שניסיונות התחקות אחר החייב באינטרנט מעלים חרס מומלץ להסתייע בשירותי משרדי חקירות המתמחים באיתור חייבים שעקבותיהם נעלמו.
תיעוד ניסיונות גביית החוב בכתב – זאת במטרה לבסס תשתית ראייתית המצביעה על צעדי הגבייה בהם נקט הנושה והמאמץ שהפעיל במידה והנושא יגיע לערכאות. שעה שפנייה פרטנית של הנושה אינה מובילה לתוצאות הרצויות ניתן להסתייע בשרותי עורך דין אשר ישלח לחייב מכתב רשמי. פנייה כזו הינה בעלת אפקט מרתיע ומובילה לא אחת לפירעון החוב.
בגביית חוב שסכומו אינו עולה על חמישים אלף ש"ח ניתן לפעול במספר דרכים:
במידה והחוב קצוב על פי חוזה או התחייבות שנערכו בין הצדדים בכתב מומלץ לפנות ישירות להוצאה לפועל בערוץ "תביעה על סכום קצוב" המציע חסכון בזמן, עלויות ומשאבים לעומת הליך משפטי.
בביצוע פנייה לערכאות מומלץ לבחור בהליך "סדר דין מהיר" המתנהל בבית משפט השלום והינו קצר יותר בהשוואה להליך רגיל. בחובות שסכומם גבוה מחמישים אלף ש"ח מומלצת פנייה לערכאות בהליך "סדר דין מקוצר". יתרונו בכך שאינו מקנה זכות התגוננות אוטומטית לחייב.
הפעלת סנקציות משמעתיות נגד החייב בניהול הליכי הוצאה לפועל – הרפורמה בחוק הוצאה לפועל (תיקון 29) הקלה על יכולת הזוכה לדרוש מרשם ההוצאה לפועל לנקוט הליכי משמעת נגד החייב, בכלל זה הטלת הגבלות על החזקת וחידוש רישיון הנהיגה, הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ ועוד.
לצד עצות אלה הכרוכות בניהול מאבק משפטי נגד החייב, מומלץ לשקול גיבוש הסדר חובות או פשרה עמו, אשר יוכלו לחסוך את הזמן, המאמץ והעלויות הכרוכים בניהול הליך משפטי.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891