אחת הסנקציות המרכזיות, אשר ננקטות במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל, הינה צעד של עיקול ובכלל זה עיקול כספי חשבון הבנק של החייב. לא אחת נתקלים המעקלים בסיטואציה בה מנהלים בני הזוג חשבון משותף.
מצב דברים זה מעורר את השאלה האם ניתן לעקל כספים מתוך החשבון המשותף במטרה להסדיר את החוב, אשר צבר רק אחד מבני הזוג.
שאלה נגזרת הינה מהו היקף הסכום אותו ניתן לעקל – האם את מלוא סכום החוב או אך את חלקו?
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הזכאות לעיקול חשבון בנק משותף ועמדת בית המשפט
זכות העיקול נקבעת על פי סוג החשבון וזכויות החתימה בו, כפי שהוגדרו בעת פתיחת החשבון. באופן עקרוני, נהוג להבחין בין שני סוגי ניהול של חשבון בנק משותף:
כאשר לשני בני הזוג זכות חתימה יחד בחשבון המשותף לא ניתן לבצע עיקול כספים מהחשבון בגין חוב, שצבר אחד השותפים. לעומת זאת, במצב בו מוקנית לכל בן זוג זכות חתימה נפרדת בחשבון המשותף, ניתן לבצע עיקול מהחשבון שמנהלים בני הזוג יחד.
בהתאם להלכה הפסוקה בעניין זה הזוכה רשאי לעקל את מלוא הסכום בחשבון הבנק של החייב במקרים בהם לבן זוג החייב זכות חתימה נפרדת ועצמאית בחשבון.
הרציונאל המנחה מבוסס על כניסת הנושה לנעלי החייב תוך הקניית מלוא הזכויות הנתונות לחייב בניהול חשבונו. אולם, שעה שהעיקול עשוי להשליך גם על בן הזוג השותף בחשבון לא תתאפשר נקיטה בצעד זה.
היקף הסכומים שניתן לעקל מחשבון בנק משותף
על פי הפסיקה גובה הסכום אותו ניתן לעקל נגזר מתוך זכויות החתימה בחשבון. שעה שלבן הזוג החייב קיימת זכות בלעדית לניהול החשבון ואפשרות מתן הוראות בחתימתו בלבד, כחתימה נפרדת, אזי ניתן לעקל את מלוא הסכום המצוי בחשבון הבנק.
אולם, כאשר זכות החתימה הינה משותפת לא ניתן לעקל כל סכום מהחשבון היות וקיים חשש לפגיעה בבן הזוג, שאינו חייב.
ביצוע עיקול מהחשבון המשותף הלכה למעשה
חוק ההוצאה לפועל והתקנות מכוחו מקנים במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל נגד החייב, אפשרות מעשית להטיל עיקול על חשבון בנק המשותף לשני בני הזוג, גם במקרים בהם רק אחד מהם הינו החייב.
בהיבט האופרטיבי – במידה ואחד מבני הזוג נקלע לחובות וקיים תרחיש ריאלי של פתיחה בהליכי הוצאה לפועל נגדו ובמסגרתם נקיטה בצעד של עיקול, מומלץ להפריד בין חשבונות הבנק של בני הזוג במטרה להבטיח את נכסי בן זוגו של החייב ובכדי שלא להותיר את כל הביצים בסל אחד.
בד בבד, במקרים בהם החייב אינו מוגדר כבעל חשבון הבנק, יש לתת את הדעת על קיומה של אפשרות במסגרתה ינסה הזוכה לנקוט בצעדי עיקול כלפי הכספים והנכסים, המצויים בחשבון הנפרד שמנהל בן הזוג של החייב.
לצורך כך ידרש הזוכה להגיש לערכאות תביעה נפרדת. לבד מהעלויות הכרוכות בצעד כזה נלווה לכך גם קושי ראייתי, להוכיח כי הכספים שבחשבון בן הזוג שייכים באופן מלא או חלקי לחייב.
קיראו בהרחבה על: פתיחת חשבון בנק חדש במקרה של תיק פתוח בהוצאה לפועל
סמכויות הנתונות בידי ראש לשכת ההוצאה לפועל
אף במקרים בהם לא הוגשה תביעה של הזוכה לבית המשפט, במסגרת ניהול הליכי הוצאה לפועל, הרי שבשלב עריכת חקירת יכולת ידרש החייב להגיש הצהרה לגבי כלל הנכסים והכספים, המצויים ברשותו, לרבות אלה שבחזקת בן או בת הזוג, בצירוף אסמכתאות דפי ניהול החשבון של שני בני הזוג.
בידי ראש ההוצאה לפועל מסורה סמכות לבחון את מצבו הכלכלי של בן הזוג של החייב ולהשתמש בכך כשיקול בעת קביעת גובה התשלום החודשי, שיצטרך החייב להעביר לזוכה במסגרת הסדר פריסת תשלומי החוב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891