תום הלב (bona fide) הוא עקרון יסוד החולש על המשפט האזרחי במדינת ישראל. כבוד נשיא בית המשפט העליון לשעבר השופט אהרון ברק הסביר בפסק הדין ע"א2643/97 גנז נ' בריטיש וקולוניאל חברה בע"מ ואח' פ"ד נז(2) 358 שתום הלב הוא עיקרון מלכותי, המהווה סטנדרט אובייקטיבי להתנהגות ראויה ביחסים בין בני אדם.
העיקרון מופיע במפורש בחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג-1973 אולם מפאת חשיבותו הוצע להכניסו בסעיף 2 כחלק מעקרונות היסוד של חוק דיני ממונות, שמטרתו להוות את הקודקס האזרחי של המשפט הישראלי. תום הלב הוא מונח שסתום ולכן קיימת גמישות רבה בפרשנותו.
כבוד רשם ההוצאה לפועל מר אבי כהן מלשכת ההוצאה לפועל בתל אביב החליט לאחרונה, שלא להתיר חידוש הליכי גבייה בהוצאה לפועל בשל חוסר תום לב.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
החייבת הגישה שתי התנגדויות לעניין תביעה על סכום קצוב שהוגשה באופן זהה בשני תיקים שהועברה לבית משפט השלום בקריות, שהצדדים הגיעו בהן לחתימת הסכם פשרה שקיבל תוקף של פסק דין.
ההסכם קבע שהחייבת תשלם את החוב בשני תשלומים ואי ביצועו יגרום לחידוש ההליכים בלשכת הוצאה לפועל.
לאחר שתשלום אחד שולם בזמן והשני באיחור, הגיש הזוכה בקשה לחידוש הליכי גבייה בהוצאה לפועל בשל הפרת ההסכם.
החייבת מצידה טענה שהזוכה הסכים לאיחור ולכן הגישה בקשה בשל טענת פרעתי.
כיצד התבטא חוסר תום הלב?
רשם ההוצאה לפועל דחה את טענת החייבת להסכמת הזוכה וקבע, שלא הייתה הסכמה לאיחור בביצוע התשלום של מספר שבועות אלא רק למספר ימים.
למרות זאת, הוא קיבל את הבקשות משום שלדידו, עקרון תום הלב החל גם על הליכי ההוצאה לפועל, מונע מהזוכה את היכולת לממש את זכותו החוזית, משום שהיה פגם בדרך הגשת הבקשות וברצונו לממש את חידוש ההליכים.
אליבא דה הרשם כהן, חוסר תום הלב בא לידי ביטוי בבקשת החידוש בעובדה, שהזוכה לא התייחס לכך שהחייבת ביקשה ממנו כמה פעמיים ארכה לביצוע התשלום ושהוא אישר לה איחור של כמה ימים. הסתרה מעין זו של עובדות מהותיות סותרת את עקרון תום הלב.
בדומה נפסק, כי אופן חידוש ההליכים לוקה בחוסר תום לב בכך, שהזוכה ידע שהחייבת שעמדה בהבטחתה בתשלום הראשון נקלעה למצוקה זמנית ועושה כל שביכולתה על מנת לעמוד בהתחייבויותיה וכחלק מכך, אף פנתה אליו לצורך ארכה.
רשם ההוצאה לפועל מציין שאין עסקינן בחייבת הסרה אך למרות הליכי גבייה נוקשים, אלא בכזו שביקשה הארכה סבירה. חוסר ההתאמה בין חומרת הסנקציה וזמן האיחור יש בו כשלעצמו כדי להעיד על העדר תום לב מצד הזוכה.
בנסיבות אלו קיבל הרשם את טענת החייבת ודחה את חידוש ההליכים, משום שצעד זה יהווה פעולה בחוסר תום לב.
קיראו בהרחבה על: חוק ההוצאה לפועל
חידוש הליכי גבייה בהוצאה לפועל – חשיבות הסיוע המשפטי
תכליתו של חוק הוצאה לפועל תשכ"ז-1967 היא ליצור איזון ראוי בין מערכת גבייה ואכיפה יעילה ושמירה על כבודם של החייבים. פנייה אל עורך דין המתמחה בהוצאה לפועל יכולה לסייע בתכנון התגובה לפגיעה בזכויות החייב בנסיבות כל מקרה כשלעצמו.
אם יש לך שאלות לגבי חידוש הליכי הוצאה לפועל, נשמח לענות ולהעניק לך יעוץ משפטי אישי ומקצועי, בפגישת הכרות במשרדנו וללא כל התחייבות מצידך. אל תהסס/י לפנות אלינו כבר עכשיו.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891