שכר עובדים בהליך פשיטת רגל
כידוע, הליך פשיטת רגל מאגד את כל פעולות הגבייה כנגד החייב ומטרתו כינוס ומימוש נכסים לשם חלוקת תמורתם בין הנושים. ההכרזה על חייב כפושט רגל, מונעת הלכה למעשה הגשת תביעות עצמאיות כנגדו או קיום הליכים במסגרת ההוצאה לפועל.
עם הכרזת החייב כפושט רגל, ממנה ביהמ"ש נאמן על נכסיו אשר אמון מעתה והלאה על כל נושא תביעות החוב והנושים. עבור נושים דוגמת בנקים וספקים מדובר בהליך מוכר ושכיח, מנגד, ניתן להניח שעובד שכיר אשר מעסיקו פשט את הרגל חש, כי הקרקע נשמטת תחת רגליו.
למידע על זכויות עובדים בהליך פשיטת רגל
וקבלת סיוע משפטי מיידי, לחץ כאן: יעוץ משפטי
המחוקק הישראלי, כלל את ההסדר בדבר ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ופירוק תאגיד במסגרת דיני העבודה החל משנת 1975. מטרת החקיקה – יצירת הגנה לזכויותיהם הכלכליות של העובדים מקום שמעסיקם הגיע כדי פשיטת רגל.
ההגנה הניתנת, כוללת זכאות לתשלום שכר עבודה ופיצויי פיטורין עד תקרת הסכום הנקובה בחוק. בנוסף, קובע החוק מנגנון חליף להפקדות מעביד בקופות גמל. במקרה בו כשל המעביד ולא העביר כספים לקופות השכיר, יחליף את מקומו המוסד לביטוח לאומי.
הגשת התביעה והזכאות לה
כאמור, עם הכרזתו של המעסיק כפושט רגל, ממנה ביהמ"ש נאמן על נכסיו אשר מרגע מינויו מנהל את ההליכים מול הנושים השונים. כיוון שכך, על העובד להגיש את תביעתו לנאמן ולא למוסד לביטוח לאומי. התביעה תוגש בגין חוב שכר עבודה ופיצוי פיטורין ותכלול אסמכתאות להוכחת החוב הנטען. חשוב להדגיש, כי הזכאות להגשת התביעה נוצרת רק בהתקיים התנאים הבאים:
א. כנגד המעסיק ניתן צו פשיטת רגל .
ב. מונה נאמן על נכסיו.
ג. אישור הנאמן ע"י ביהמ"ש.
שכר עבודה ופיצויי פיטורין
עובד שמעסיקו פשט את הרגל, זכאי לתבוע שכר עבודה ופיצויי פיטורין המגיעים לו מן המעביד. חובות אלה מכונים "חובות בדין קדימה" ומעמדם עדיף על פני חובותיו האחרים של המעסיק. שכר העבודה – לסכום הנתבע יתווספו הפרשי הצמדה וכן – ריבית החל מיום יצירת החוב ועד התשלום בפועל .
הסכום הוגבל בחוק עד ל-10 פעמים השכר הבסיסי – 76,830 ¤ החל מיום ה- 1/1/09 , ממנו ינוכו מס הכנסה, ביטוח בריאות וביטוח לאומי.
פיצויי פיטורין – לעניין זה יש להתייחס לשני מצבים שונים:
א. העדר קופת גמל – העובד אינו מבוטח בקופת גמל הכוללת הסכם פנסיה מקיפה : הביטוח הלאומי ייכנס בנעליי המעסיק וישלם לעובד את פיצויי הפיטורין.
ב. קופת גמל – העובד קשור בקופת גמל להבטחת תשלומים המגיעים לו מעבודתו או מהפסקת עבודתו והמעסיק כשל בתשלום הסכומים: הביטוח הלאומי ישלים את החסר עד גובה התקרה הקבועה בחוק שהיא פעמיים השכר הבסיסי, 15,366 ¤ החל מיום 1/1/09.
הגשת התביעה ע"י העובד תלויה ברובה בלוחות הזמנים החל מיום פשיטת הרגל ומינוי הנאמן.
על התביעה להיות מפורטת דייה ולכלול אסמכתאות נתמכות במסמכים, על מנת למצות את זכויותיו של העובד. לאור האמור לעיל, מומלץ להיוועץ בעו"ד המצוי בתחום דיני העבודה להבטחת תשלום החוב בכללותו ללא סייגים.