כידוע בחלוף 30 ימים ממועד המצאת האזהרה לחייב ניתן לנקוט בהליכי הוצאה לפועל כנגדו. בין השאר על ידי הטלת עיקולים מסוגים שונים.
ההליכים הכי פשוטים לביצוע הם עיקולי צד ג' לגורמים ממוחשבים כגון בנקים וחברות ביטוח ומרכזי קופות גמל, אשר משודרים ישירות באמצעות מדיה מגנטית לגורמים השונים ולמרכזי הבנקים בעלות של 9 ¤ בגין כל עיקול (נכון לחודש 09/2013).
בנוסף, הזוכה בתיק ההוצאה לפועל זכאי להגיש בקשה לצורך עיקול מיטלטלין השייכים לחייב. החפצים המעוקלים הינם מכשירי חשמל, טלוויזיות , מחשבים ורהיטים בעלי ערך.
ישנם מקרים בהם מבוצע הליך של עיקול המיטלטלין לא בביתו של החייב כי אם בבית הוריו או בבית קרובי משפחתו.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מהיר!
עיקול המטלטלין מבוצע מכוח חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז 1967, סעיף 21 (א):
פרק ב': עיקול מיטלטלין
21. (א) רשם ההוצאה לפועל רשאי לצוות על עיקול מטלטלין של החייב ומכירתם או על מימושם בדרך אחרת, ומשציווה כך, רשאי מנהל לשכת הוצאה לפועל –
(1) להיכנס לחצרים של החייב שבהם נמצאים או עלולים להימצא מיטלטלי החייב ולעקלם;
(2) להיכנס לחצרים שאינם מוחזקים בידי החייב ולעקל מיטלטלי החייב, ובלבד שימסור תחילה למחזיק החצרים הודעה על הצו ועל כוונתו להיכנס אליהם, זולת אם רשם ההוצאה לפועל סבור שמתן הודעה מוקדמת עלול לסכל את העיקול;
(3) למכור את המעוקלים, ובלבד שעברו ארבעה עשר ימים מיום הטלת העיקול והחייב לא שילם את החוב הפסוק; היו הנכסים פסידים, רשאי מנהל לשכת ההוצאה לפועל למכרם מיד לאחר העיקול."
היכן יבוצע הליך עיקול המטלטלין בפועל?
כדבר שבשגרה מאשרת לשכת ההוצאה לפועל לעקל מיטלטלין השייכים לחייב בכתובתו כפי שהיא מעודכנת בתיק.
בעניין זה מניחים כי הזוכה / החייב יפעלו לעדכן את כתובת החייב בתיק ההוצאה לפועל ככל ורשומה כתובת שגויה.
יצויין כי בעניין זה יש מספר אפשרויות:
- כתובתו של החייב יכולה להיות הכתובת שרשם הזוכה על טופס הבקשה לביצוע שטר / פסק דין, הזוכה רשאי במעמד פתיחת תיק ההוצאה לפועל לציין כל כתובת שהיא של החייב, מבלי שהוא נדרש להמציא אישור של משרד הפנים או אישור אחר בעניין.
- כתובתו של החייב יכולה להיות הכתובת שאותרה לאחר שבוצעה מסירת האזהרה לידיו, ולאחר שנתקבל תצהיר השליח המסביר היכן ואיך איתר את כתובת החייב.
- כתובת החייב יכולה להיות הכתובת הרשומה במשרד הפנים וקיימת חזקה בדין כי היא מקום מגורי החייב העדכנית.
סוג העיקול – רישום / הוצאת מטלטלין
באופן עקרוני ובאין החלטה אחרת בעניין, ההליך מתחלק לשני סוגים: עיקול ברישום, הוצאת מעוקלים.
בהליך הרישום, נרשמים החפצים אשר נמצאו ואשר מיועדים להילקח מהחייב ולהימכר.
בחלוף 10 ימים מעיקול המיטלטלין ברישום יכול הזוכה לבקש לנקוט בהליך הוצאת מעוקלים באמצעות קבלן הוצאה לפועל – בעל תפקיד מורשה.
התנגדות לעיקול מיטלטלין
כאמור, לעיתים מבוצע ההליך של עיקול מיטלטלין בכתובת שהיא של הוריי החייב או בכתובת אחרת משל החייב, ומעוקלים מיטלטלין של צד ג' שאינו החייב.
נשאלת השאלה מה על צד ג' לעשות כדי שלא יילקחו חפציו?
בראש ובראשונה, ניתן להגיש בקשה מנומקת ובהולה לרשם ההוצאה לפועל, לרבות תצהיר ואסמכתאות המראות כי המיטלטלין שייכים למבקש ולא לחייב עצמו ולפיכך אין לעקלם.
כמו כן, יש לפנות לבית המשפט המוסמך לקבלת צו הצהרתי הקובע כי מדובר במיטלטלין אשר בפועל אינם שייכים לחייב.
בניהול הליכים משפטיים המוזכרים מומלץ מאוד להיעזר בשירותי עורך דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל.
לחייב חדר בדירה
במקרים בהם החייב מתגורר רק בחלק מסוים של המקרקעין, כגון משכיר חדר בדירה, יש לסייג את צו העיקול כך שיחול רק המתחם המסומן בחלקו של החייב בנכס בלבד.
מתי ואיך מגישים את ההתנגדות?
המעקלים הגיעו לבית או למשרד שלך? התבצע עיקול ברישום ובקרוב יגיעו המעקלים על מנת להוציא את המטלטלין שלך? זה בדיוק הזמן לפנות אל עורך דין ויפה שעה אחת קודם.
משרדנו עומד לרשותך בכל ימות השבוע, ואנו נשמח לסייע לך להגן על רכושך למרות חובות כספיים והליכי הוצאה לפועל המתנהלים כנגדך.
חשוב לזכור כי הפעולות בלשכת ההוצאה לפועל צריכות להעשות במהירות ותוך פרק זמן מוגבל, על מנת להמנע ממצבים לא נעימים.
לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י חינם: 1800-800-891