
תיקון 29 לחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967 execution law יצר מהפכה של ממש בכל הקשור לאמצעי הלחץ שניתן להפעיל על החייב לצורך פירעון החוב.
זאת משום שהוא מגביל באופן משמעותי את השימוש בכלי של מאסר כדרך לגרום לחייבים לציית להוראות המערכת.
החל מה 16 במאי השנה, מועד כניסתו של השלב השני ליישום התיקון, לא צפויים לקבל בשנתיים הקרובות צווי מאסר חייבים שמתנהלים נגדם הליכי הוצאה לפועל בגין חובות לחברות, אנשים או מוסדות.
לטענת המתנגדים לסנקציה האמורה, מאסר החייבים פוגע בזכויותיהם לפי חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו Human dignity and liberty.
השינוי מתבצע בשני שלבים, כאשר בשלב הראשון נאסר על לשכות הוצאה לפועל להוציא צווי מאסר בתיקים בהם סכום החוב נמוך מ 2,000 שקלים והוקנתה לחייב הזכות לעכב את ההליך המשפטי בשל דרישה לייצוג.
בשלב השני של יישום תיקון 29, אשר נכנס לתוקפו בעת האחרונה, נאסרת לחלוטין הוצאת צווי מאסר נגד חייבים לשנתיים הקרובות, מלבד בתיקי מזונות.
לחצו כאן לקריאה בנושא: תחולת תיקון 29 על צווי מאסר שהוצאו לפני התיקון לחוק
לסיוע משפטי בהליכי הוצאה לפועל, חייגו חינם: 1-800-800-891
טענות המתנגדים להשעיית הוצאת צווי מאסר נגד חייבים
ראש לשכת עורכי הדין לשעבר ויושב ראש רשות האכיפה והגבייה Collection and enforcement authority התנגדו להשעיית צווי המאסר מחשש שהדבר יוביל לירידה בגביית הכספים ויפגע בזכאים.
אמנם, בשנת 2010 פורסמו נתונים המלמדים על גידול בשיעור גביית חובות בעקבות הרפורמה, אולם החשש של הגורמים הקשורים למערכת הוא שעם השעיית צווי המאסר באופן כליל, יפחתו שיעורי הגבייה באחוז ניכר.
לדברי יושב ראש רשות האכיפה והגבייה, בתום השנתיים הקרובות יידעו האם על אף ההשעייה מערכת הגבייה נותרה אפקטיבית.
בדומה, גם ראש לשכת עורכי הדין הקודם טוען כי הלשכה מעולם לא התנגדה לביטול מאסר החייבים, אולם כמות המאסרים היתה נמוכה משמעותית מההתראות שנשלחו לחייבים.
אף לדעת עורכי דין נוספים שעוסקים בתחום, צווי ההבאה ופקודות המאסר הופכים את הליך הגבייה ליעיל יותר.
לדידם, כבר היום הסכום אשר נגבה נמוך בהרבה מסכום החובות בפועל ששוויו מגיע למיליארדי שקלים,
כך שכניסתו לתוקף של האיסור תפחית עוד יותר מהגבייה.
מלבד זאת הם מוסיפים כי בניגוד לתמונה המצטיירת בעיני רבים, אחוז ניכר מהחייבים המתחמקים הם בעלי אמצעים המשתמשים במערכת לרעה ולא בני מעמד סוציו-אקונומי נמוך שאינם מודעים לזכויותיהם.
לחצו כאן לקריאה בנושא: אכיפה וגבייה לאחר התיקון בחוק
המאמצים למניעת הירידה בהיקף גביית החובות
צווי הבאה ומאסר חייבים הם רק חלק מהאמצעים הקבועים בחוק אשר מיועדים לגביית החובות.
ראשית, על מנת להגביר את הגבייה בתיקים בהם סכום החוב נמוך מ 10,000 שקלים הקימו בהוצאה לפועל את המסלול המקוצר, שם מנסה צוות מיוחד לגבות את החוב באמצעות עיקולי רכב וכן עיקול צד שלישי.
פרט לכך, התיקון הרחיב את מאגר הגופים אליהם רשאי רשם ההוצאה לפועל לפנות כדי לקבל תמונה אודות מצבת הנכסים של החייב ולפעול בהתאם לכך.
כיום יש בסמכות הרשם לעכב הנפקה או חידוש דרכון או רישיון נהיגה של חייב עד לתשלום החוב, להוציא נגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ, לעקל ולמכור פריטים מרכושו, את חשבון הבנק שלו ועוד.
בדומה, קיימת עדיין בידי הזוכה האפשרות לבקש להכריז על החייב כעל פושט רגל ולפתוח נגדו בהליכי פשיטת רגל.
לסיוע משפטי בהליכי הוצאה לפועל, חייגו חינם: 1-800-800-891