
הליכים טרם מסירת אזהרה:
שיגור אזהרה לחייב, טרם נקיטת הליכים, הוא דרישת סף יסודית בחוק ההוצאה לפועל, התשכ"ז – 1967, המורה בסעיף 7(א) כי:
"משהוגשה בקשת ביצוע, ימציא המוציא לפועל לחייב אזהרה שעליו למלא אחר פסק הדין, או לשלם את החוב הפסוק…"
לשונו של הסעיף ברורה ובפסיקה נקבע מפורשות, כי מסירת אזהרה כדין הינה תנאי מקדמי לנקיטת הליכי הוצאה לפועל, שכן מבקשים לממש את רכוש החייב, ויש לאפשר לו להיערך כיאות). חשיבות כה רבה נודעת למשלוח האזהרה, טרם נקיטת הליכים, עד שנאמר כי "בהעדרה , כל ההליכים שננקטו, בטלים ומבוטלים, לא שרירין ולא קיימין".
הליך של עיקול ותפיסת מטלטלין לפני מתן אזהרה לחייב, הוא הליך יוצא דופן, שאין נוקטים בו בקלות. ההליך אינו שגרתי, שכן הוא נועד ליצור יתרון כלכלי לזוכה, מבלי שלצד הנפגע קיימת ידיעה על כוונה לנקוט בו, ומבלי שנשמעו טענותיו. למרות זאת, סעיף 7(ה) לחוק ההוצאה לפועל מאפשר ביצוע פסק דין טרם מתן אזהרה "…אם ראה ראש ההוצאה לפועל שנסיבות הענין מצדיקות נקיטת הליך לפני כן".
ברור לכל, כי ביצוע הליך לפני מתן אזהרה עלול לגרום לפגיעה מהותית בקניינו של החייב, ומן הראוי, איפוא, שיעשה בזהירות מירבית ותוך הפעלת שיקול דעת נאות.
זאת ועוד. מאחר שמדובר בהליך המתבצע במעמד צד אחד, ונסמך כל כולו על דבריו של הזוכה בלבד, נדרש הזוכה לצרף תצהיר תומך, לשם אימות העובדות המפורטות בבקשתו.
תקנה 14 לתקנות ההוצאה לפועל, התש"ם – 1979, שעניינה ביצוע הליך לפני המצאת אזהרה, מורה כדלקמן:
"ביקש הזוכה שהליך יינקט לפני מתן האזהרה לחייב, או לפני שעברה התקופה שנקבעה באזהרה, ינמק בקשתו ויצרף לבקשה תצהיר לשם אימות העובדות הכלולות בבקשה".
בקשה לנקיטת הליך לפני מתן אזהרה היא חריג לכלל, שאין להיעתר לה בהעדר תצהיר
תומך, כאמור בתקנה 14.
הסמכות להיעתר לבקשה או לדחותה, אינה מוקנית לפקידי לשכת ההוצאה לפועל. הפקידים רשאים, אמנם, להפנות תשומת לבו של זוכה, כי על פי התקנות עליו לצרף תצהיר לבקשה זו או אחרת, אך אין הם מוסכמים לדחותה מטעם זה. סמכות זו מוקנית לראש ההוצאה לפועל ולו בלבד.
לפניה אל עורכי דין בנושאי ההוצאה לפועל ללא התחייבות לחץ/י כאן