נושא תשלום אגרות והוצאות במסגרת הליכי הוצאה לפועל מוסדר במסגרת סעיף 9 לחוק ההוצאה לפועל. לפי סעיף זה, הכלל המנחה הוא, כי סכומם הכולל של האגרות וההוצאות, אשר משוער, שיידרשו במסגרת נקיטת הליך הוצאה לפועל, ישולם מבעוד מועד על ידי הזוכה.
בהתאם לכך, נדרש הזוכה לשלם הוצאות אלה טרם תחילת ביצוע ההליך, למעט במקרים חריגים, בהם יורה ראש ההוצאה לפועל על אפשרות של מתן ערובה לגבי כל הסכום או חלקו.
ההוצאות והתשלומים, אשר שילם הזוכה מראש לצורך ביצוע ההליך, יושתו על החייב. סכום זה יתווסף לחוב הפסוק, הנגבה מהחייב ואף בגינו יחולו הליכי הוצאה לפועל.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הגדרת "הוצאות" במסגרת הליכי הוצאה לפועל
בגדרי המונח "הוצאה" במסגרת הליכי הוצאה לפועל באים כלל התשלומים, אשר נלווים לביצוע הליכי הוצאה לפועל.
המדובר בכל הוצאה – בין כזו, המצויינת באופן מפורש בתקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות), תשכ"ח – 1968 (להלן: "התקנות"), ובין אם אינה מצויינת בתקנות, קרי, הוצאה מיוחדת ובתנאי, שהינה דרושה לצורך ביצוע ההליך או מוצדקת בנסיבות בהן ננקט ההליך.
הוראות הדין החלות על הוצאות מיוחדות במסגרת הליכי הוצאה לפועל
הוצאות מיוחדות לנקיטת הליכי הוצאה לפועל, כלומר, הוצאות, אשר לא פורטו במסגרת התוספת לתקנות, מצריכות קבלת אישור מיוחד מטעם המוציא לפועל בטרם נקיטת ההליך.
במקרים אלה נתונה בידי המוציא לפועל סמכות לקבוע את גובהן המשוער של ההוצאות, שיידרשו לצורך ביצוע ההליך. גם בעניין זה חל הכלל לפיו, מי שמגיש בקשה לביצועו של הליך, המצריך הוצאות מיוחדות, נדרש להפקיד את סכום ההוצאות טרם תחילת נקיטה בהליך.
בהתאם לסעיף 4 לתקנות, בתום נקיטת ההליך יחשב המוציא לפועל את גובהן הסופי של ההוצאות ויתן הוראה על תשלומן מתוך הסכום, שהופקד על ידי המבקש לפני ביצוע ההליך.
פסקי דין רלוונטיים לנושא הוצאות במסגרת הליכי הוצאה לפועל
בר"ע 498/08 מעונות עובדים בקרית משה אגודה שיתופית לשיכון בירושלים בע"מ נ' מרדכי בבאזדה ואח', אשר נידון בפני בית המשפט המחוזי בירושלים לפני כשנה, עסק בנושא גבייה או הבטחת תשלומן של הוצאות בהתאם לסעיף 9 לחוק ההוצאה לפועל.
בפסק הדין סקר בית המשפט את ההסדר המרכזי הנוהג בתחום לפיו, לא יוחל בנקיטת הליכי הוצאה לפועל, הכרוכים בהוצאות, אלא לאחר ששולם סכום ההוצאות או הופקדה ערובה לצורך כיסוי עתידי שלהן.
הוראת דין זו חלה לגבי הליך, אשר צפוי, כי ביצועו יהיה כרוך בהוצאות על ידי המוציא לפועל עצמו.
עוד נקבע בפסק הדין, כי בנוסף למסלול של הגשת בקשה לאישור הוצאות מראש, נתונה לזוכה האפשרות להוציא כל הוצאה סבירה לצורך ביצוע ההליך ולהגיש אישור בדיעבד בגין הוצאות אלה.
בפניה כזו, בניגוד לפניה מבעוד מועד, נוטל על עצמו הזוכה סיכון, שסך ההוצאה או חלקה לא יוכרו בתום ההליך.
במקרה זה אישר בית המשפט את החלטתו של ראש ההוצאה לפועל לקבל ערר, שהוגש על החלטת המוציא לפועל, לאשר למפרע הוצאה גדולה בגין הליך ביצוע הריסה על ידי קבלן הוצאה לפועל, שפעל מטעם הזוכה. בסופו של יום לא אושרה ההוצאה הנוספת, שנטענה במסגרת תיק ההוצאה לפועל והוכר רק סכום חלקי מההוצאה, ששולמה לקבלן.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891