
באילו תנאים תינתן הארכת מועד להגשה של בקשת התנגדות (הוצל"פ)?
במאמר זה, נבחן מהו הדין, כאשר אדם הגיש באיחור בקשת התנגדות לביצוע שטר חוב, ומהו ההשלכות המשפטיות של איחור זה.
כאשר לפלוני שטר חוב, והוא רוצה לממש את השטר כנגד אלמוני עליו לפנות למערכת ההוצאה לפועל לשם מימוש החוב.
כעת, ההוצאה לפועל תשלח אזהרה לחייב המודיעה לו על רצונו של פלוני לגבות את חובו. מאותו רגע, החייב יכול להגיש בקשת התנגדות לביצוע שטר שכן לדידו אין עליו לשלם את החוב הנדון ואם יגיש בקשה כאמור יעוכבו כנגדו ההליכים עד שיתבררו בבית משפט מוסמך.
למידע נוסף וסיוע על ידי עורכי דין, לחץ כאן: יעוץ משפטי
טעמה של הוראה זו הקבועה בסעיף 81(א) לחוק ההוצאה לפועל במהותה שונה מפעילות רגילה של מערכת ההוצאה לפועל, שכן כאשר מערכת ההוצאה לפועל פועלת מכוח שטר חוב, היא איננה יודעת מה טיבו, ומהו ה"סיפור" שעומד מאחורי אותו חוב.
זאת בשונה מביצוע של פסק דין שם ברור למוציא לפועל כי בית המשפט כבר בחן את העובדות והגיע למסקנה משפטית באשר לזכאות החוב (כך גם פסק בית המשפט בע"א 85/75).
מהי מסגרת הזמן שבה צריך להגיש בקשת התנגדות לביצוע שטר?
תקנה 106(א) לתקנות ההוצאה לפועל קובעת כי על חייב להגיש את בקשת ההתנגדות תוך 20 ימים מיום המצאת האזהרה ולא מיום קבלתה.
כבוד השופט שי לווין במאמרו "כמה הערות דיוניות לעניין הליכי ביצוע שטרות בהוצאה לפועל" קובע כי כעיקרון, התנגדות שהוגשה באיחור לא תועבר לבית המשפט לדיון. עם זאת בכגון דא בפני החייב עומדות שתי אפשרויות כדלקמן :
- הראשונה לטעון כי ההתנגדות הוגשה בזמן למשל על רקע של אי המצאת אזהרה כדין.
- להגיש להוצאה לפועל ביחד עם בקשת ההתנגדות בקשה להארכת המועד המלווה בתצהיר על העובדות שגרמו לעיכוב הגשת הבקשה.
מתי תאושר בקשה כאמור להארכת מועד?
תקנה 128(א) לתקנות ההוצאה לפועל קובעות כי בית המשפט רשאי להאריך מועד להגשת בקשות בשל טעם מיוחד שיוסבר לבית הדין (ראה גם תקנה 528 לתקנות סדר הדין האזרחי). מהו אם כן אותו טעם מיוחד ?
לעניין זה, קשה למצוא שיטתיות, כך מחלה של חייב הוכרה כטעם מיוחד או אבל בשל מוות של קרוב משפחה לעומת זאת נסיבות אישיות אחרות נדחו כמצדיקות טעם מיוחד לארכה.
בע"א 6842/00 נקבע כי טעם מיוחד מעיד על נסיבות שהיו מחוץ לשליטתו של מגיש בקשת ההתנגדות (כגון מחלה או מוות).
גם טעות במניין הימים עלולה להביא לאישור בקשת הארכה (לדוגמא עניין פלס בש"א 1277/04) וקיימות עוד דוגמאות רבות המראות על נכונות בתי המשפט לאשר ארוכות לבעלי דין.
ראוי לציין במסגרת זו, כי בתי המשפט נכונים לאשר ארוכות יותר כאשר מדובר בבקשת התנגדות שכן וכפי שעמדנו על כך לעיל בקשת התנגדות לשטר שונה מבקשות אחרות בהליך הוצאה לפועל.
התנגדות להגשת שטר
הדעת אומרת, כי מקום שבו מממשים שטר חוב, בדרך כלל מדובר בויכוח עקרוני האם אכן החיוב נוצר. בכגון דא, יש להגיש בקשת התנגדות במועדה על פי הקבוע בחוק, אולם גם איחור בהגשת הבקשה כאמור אינו סותם את הגולל ובסיוע של איש מקצוע, ניתן לאשר ארכה ולעכב את ביצוע הליכי ההוצאה לפועל עד בירור העניין בבית המשפט המוסמך.