סעיף 26 לתקנות ההוצאה לפועל, תש"מ – 1979, מקנה לרשם ההוצאה לפועל סמכות לעריכת דיון פרונטאלי. הוראה זו מתייחסת לשמיעת הצדדים טרם מתן החלטה או צו על פי חוק או לאחר מכן, לצורך עריכת בירור עובדתי או הבהרת טענה.
כחלק מהסמכות הנתונה בידיו בעניין זה, רשאי רשם בלשכת הוצאה לפועל, ביוזמתו שלו או לבקשת אחד הצדדים בתיק הוצאה לפועל, להזמין את הצדדים – הזוכה והחייב, רק אחד מהם או צד ג', שהינו בעל עניין, לצורך שמיעת טענותיהם.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
פסיקה בנושא קיום דיון פרונטאלי בפני רשם ההוצאה לפועל
בתיק בר"ע 1278/08 בנק למסחר בע"מ (בפירוק) נ' הבית ברח' לוינסקי 13 ת"א בע"מ, אשר נידון בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב בחודש מרץ השנה, קבעה הערכאה המשפטית, כי עריכת דיון פרונטאלי וזימון הצדדים לצורך שמיעת טענותיהם אינה בבחינת חובה, המוטלת על רשם ההוצאה לפועל אלא בגדר החלטה, הנתונה לשיקול דעתו.
במקרה זה דחה בית המשפט ערעור, שהוגש על החלטת ראש ההוצאה לפועל, אשר הכריע בסוגיה עובדתית ומשפטית בתיק שלפניו מבלי שחקר את המצהירים אלא לאחר שקיים דיון פרונטאלי, בו הודיע לצדדים, כי ההחלטה הסופית בתיק תינתן לאחר שימציאו מסמכים כנדרש.
בהחלטתו התבסס בית המשפט על תקנה 26 לתקנות ההוצאה לפועל והדגיש, כי מצידו של המערער לא עלתה בקשה לעריכת דיון פרונטאלי בנוסף לקיום חקירת מצהירים, חרף הבהרתו של ראש לשכת ההוצאה לפועל, כי החלטתו הסופית תינתן ללא קיום דיון פרונטאלי נוסף – החלטה, הנתונה כאמור לשיקול דעתו.
שינויים בחוק ההוצאה לפועל בנושא דיון בפני רשם
במסגרת התיקון האחרון לחוק הוצאה לפועל, תיקון 29, שונו סמכויות השיפוט, אשר נתונות בידי רשמי ההוצאה לפועל ובכלל זה קיום דיון פרונטאלי בפני הרשם.
התיקון לחוק קובע הסדר חדש לגבי קיום דיון פרונטאלי בפני הרשם בטענת פרעתי, אותה מעלה החייב ולפיה, ביצע את הוראות פסק הדין ופרע את החוב:
בעוד שטרם התיקון הוקנתה לרשם ההוצאה לפועל סמכות דיון בטענה זו כהמרצה, קרי דיון פרונטאלי בפני בית משפט השלום, הרי שבמסגרת התיקון בוטלה סמכותו של הרשם לקיים דיון בדרך של המרצה ונקבע, כי ממועד כניסת התיקון לתוקף יתקיים הדיון בטענת פרעתי בהתאם להוראות חוק ההוצאה לפועל והתקנות מכוחו.
השוואה בין רשם ההוצאה לפועל לבין ראש ההוצאה לפועל בעניין סמכות קיום דיון פרונטאלי בשני פסקי דין של בית המשפט המחוזי בתל אביב, שניתנו בשנת 2007, אישר בית המשפט את החלטת ראש ההוצאה לפועל, אשר נתקבלה ללא קיום דיון פרונטאלי.
במקרים אלה, אשר אחד מהם עסק בנושא ביטול אישור, שניתן על ידי ראש לשכת ההוצאה לפועל לביצוע מכר בהליכי מימוש משכנתא או משכון והשני עסק בפרוצדורת מימוש נכס מקרקעין על ידי כונס הנכסים בהוצאה לפועל (בהיבט עריכת התמחרות וזכייה בה), התקבלה החלטת ראש ההוצאה לפועל ללא שמיעת הצדדים ועל סמך מסמכים שהגישו בלבד.
נוכח המדיניות, העולה מפסיקה זו, בעניין סמכות ראש ההוצאה לפועל לקיים דיון פרונטאלי נראה, כי קיימת מגמה של השוואה במתן שיקול דעת הן בידי ראש ההוצאה לפועל והן בידי רשם ההוצאה לפועל ביחס לקיום דיון פרונטאלי בנסיבות העניין.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891