מטרת מערכת הוצאה לפועל היא הבטחת פירעונם של חובות. לטובת מימוש מטרה זו מעמידה מערכת ההוצאה לפועל בידי הנושים הפועלים דרכה אמצעים משפטיים שונים שתכליתם אחת, פירעון החוב כלפי אותם הנושים באופן המהיר והיעיל ביותר.
כיצד ניתן להתחיל לפעול כנגד חייב במסגרת ההוצאה לפועל?
בכדי לפעול כנגד חייב לטובת פירעון חוב פלוני, יש לפתוח תיק כנגדו בלשכת ההוצאה לפועל הרלוונטית הממוקמת בבית משפט השלום.
פתיחת תיק כאמור דורשת מילוי מסמכים, ותשלום אגרה שעלותה תיגזר מגובה החוב ומסוגו. לאחר פתיחת התיק תשלח אזהרה למען החייב אשר אותו חובה על הנושה לספק למערכת. מהותה של הודעת האזהרה היא יידוע החייב על פתיחת התיק כנגדו וזימונו
לחקירת יכולת פיננסית שתתרחש בלשכת ההוצאה לפועל.
כיצד ניתן להתחיל לפעול כנגד חייב במסגרת ההוצאה לפועל ?
לאחר פתיחת התיק וקבלת האזהרה בידי החייב ולעיתים גם לפני כן עומדות בפני הזוכה אופציות מגוונות להבטחת פירעון החובות כלפיו כמפורט דלהלן:
עיקולים:
עיקול מיטלטלין – הנושים השונים יכולים להטיל עיקול על נכסים של החייב, לטובת מכירתם למרבה במחיר וזאת לטובת פירעון החוב כלפיהם.
יש לשים לב כי ישנם נכסים אשר אינם ניתנים לעיקול או לשעבוד, לדוגמא צרכי בסיס של החייב, תשמישי קדושה וכד'.
עיקול מקרקעין – בכדי להבטיח פירעון החוב יכול הנושה לעקל גם מקרקעין של החייב, עם זאת יש לשים לב כי במקום שהמקרקעין המעוקלים מהווים את דירת מגוריו של החייב – חובה על הנושה לספק לחייב מקום מגורים אלטרנטיבי לדירת המגורים המעוקלת.
עיקול צד ג' – נושה יכול גם לעקל, נכסים וזכויות של החייב המצויים בידי צד ג' כך לדוגמא ניתן לעקל חשבון בנק.
צווים:
צו עיכוב יציאה מהארץ –לנושה אפשרות להגיש בקשה לעיכוב יציאתו מהארץ של החייב וזאת כאשר קיים חשש ממשי שאותו חייב מנסה להימלט מפני תשלום חובותיו על פי כל דין.
צו הבאה – במקום בו החייב מתחמק מהופעה לחקירת יכולת לשם בירור יכולותיו הכספיות רשאי ראש ההוצאה לפועל לבקשת הנושה, להביאו בכפייה, באמצעות צו הבאה המבוצע בידי משטרת ישראל.
צו מאסר – במקום בו חייב משתמט מתשלום חובותיו ובעיקר כאשר מדובר בחוב מזונות, רשאי ראש ההוצאה לפועל לבקשת הנושה להוציא צו מאסר כנגדו. עם זאת בתי המשפט, קבעו לא פעם כי הוצאת צו מאסר כאמור צריכה להתבצע במשורה וכי אין לבצעה בכדי להעניש את החייב גרידא (ראה גם בג"ץ 5304/92 עמותת פר"ח נ' שר המשפטים, פ"ד מ"ז (4) 715).
על אף הכלים המגוונים שמנינו לעיל חייבים הצליחו להתחמק מתשלום חובותיהם, על ידי הסתרת המען בו הם מצויים ומילוט נכסיהם השונים. על כן, נהגה שינוי מקיף בדיני ההוצאה לפועל שבמסגרתו ניתנו לנושים כלים חזקים אף יותר ללחוץ על חייבים לפרוע את חובותיהם לדוגמא :
- הגבלת החייב מפני קבלת דרכון ישראלי.
- הכרזה על חייב המשתמט מחובותיו כלקוח מוגבל ברשימה שמתנהלת בידי בנק ישראלי.
- הגבלת החייב משימוש בכרטיסי אשראי.
- הגבלת החייב מלהיות נושא משרה בתאגיד או מלייסד תאגיד מסחרי.
- הגבלת החייב מלחדש או להחזיק רישיון נהיגה.
בנוסף לאלו הרפורמה חיזקה את מוסדות ההוצאה לפועל ונתנה בידם סמכות למתן כתובות ומידע על נכסיו של חייב לנושהו, גם בהעדר מסמך ויתור על סודיות החתום בידי אותו החייב.
מערכת ההוצאה לפועל – חשיבותו של סיוע משפטי
גביית חובות במערכת ההוצאה לפועל היא הליך משפטי מורכב.
בכדי להגיע לתוצאות האופטימאליות עבורכם, ולטובת גבייה מהירה של החוב הנדון, מומלץ לפנות לעו"ד מתחום ההוצאה לפועל.