חוק ההוצאה לפועל והתקנות מכוחו מקנים בידי הזוכה שורה של צעדים, בהם הוא רשאי לנקוט נגד החייב במסגרת ניהול תיק הוצאה לפועל.
על הליכים אלה נמנה ביצוע בעין אשר משמעותו היא תפיסה בפועל של נכס, השייך לחייב ומסירתו לזוכה או לחלופין, מימוש הרכוש שנתפס במטרה לכסות את החוב ולו באופן חלקי.
סעד זה מוסדר במסגרת פרק ו' של חוק ההוצאה לפועל (להלן: "החוק") שכותרתו ביצוע בעין.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
הרציונאל מאחורי ביצוע בעין בהליכי הוצאה לפועל
בביצוע בעין הכוונה הינה לנקיטת ההליך כלפי הנכס / המקרקעין עצמם, באופן ישיר, הלכה למעשה.
ההוצאה לפועל ממומשת לגבי מה שניתן לראותו בעין. כלומר, תפיסת הנכס גופו ומסירתו לזוכה כשלעצמו או מימושו ומכירתו לצורך קבלת תמורה וכיסוי החוב.
זאת להבדיל משווה כסף – מתן פיצוי מטריאלי, הטלת מעין קנס על החייב למטרת פירעון החוב.
במושגי מערכת המשפט מהווה ביצוע בעין תרופה מן הצדק, שמטילה הערכאה המשפטית בכפייה על הנתבע, בהנחיה לביצוע תנאי הסכם או חוזה כפי שנכרתו, תוך שמירה על מהותם העיקרית והמקורית. זאת, בשונה ובמובחן מנשיאה בפיצויים בגין הנזק, אשר נגרם עקב ההפרה.
סוגי פעולות הניתנות לביצוע בעין במסגרת הליכי הוצאה לפועל
פרט לתפיסת נכס של החייב ניתן להורות על ביצוע בעין במסגרת הליכי הוצאה לפועל בדרך של הוצאת צווי עשה מסוגים שונים: צו למסירת קטין, צו לביצוע מעשה כלשהו או צו לפינוי מקרקעין.
לגבי מסירת נכס – סעיף 61 לחוק מסמיך את ראש לשכת ההוצאה לפועל להורות על תפיסת הנכס ומסירתו לזוכה. צעד זה יינקט במידה והחייב לא מילא אחר פסק הדין והסדיר את חובו בתקופה שהוקצבה לו לצורך כך במסגרת האזהרה טרם נקיטת הליכים.
הגורם שאמון על ביצוע התפיסה הינו המוציא לפועל והמסירה תיעשה לזוכה, הזכאי לנכס לפי פסק הדין.
במידה והמוציא לפועל מגיע למסקנה, שלא ניתן לתפוס את הנכס ובפסק הדין לא מצוינת התמורה בעדו, נתונה בידי הזוכה אפשרות לפנות לבית המשפט בבקשה לערוך שומה כספית של הנכס. לאחר מכן יוצא פסק הדין לפועל, בהתאם לשינויים שנערכו בו.
ביצוע בעין של צו למסירת קטין מוסדר בסעיף 62 לחוק. תוכן הצו המוצא במסגרת תובענה בעניינו של קטין, משתרע על מסירת קטין מחזקת הורה אחד להורה האחר; קיום מפגש או קשר בין הקטין לבין ההורה, אשר אינו מחזיק בו וכן עשיית כל דבר אחר בהקשר לקטין, פרט לענייני רכושו.
ככלל, הביצוע ייעשה בהוראת בית המשפט לענייני משפחה ותחת פיקוחו. חריג לכך הינו בקביעת בית המשפט, לפיה ביצוע פסק הדין יעשה באמצעות לשכת ההוצאה לפועל.
סעיף 63 לחוק עוסק בביצוע בעין לגבי עשיית מעשה מסוים, שאינו מסירת נכס או קטין. אי עמידת החייב בהוראה תוך פרק הזמן, שנקבע באזהרה, מקנה לראש ההוצאה לפועל סמכות להפקיד את ביצוע המעשה בידי המוציא לפועל, הזוכה או אדם אחר, המתאים לכך בנסיבות.
סוג נוסף של ביצוע בעין הינו לגבי פינוי מקרקעין. סעיף 64 לחוק מגדיר שני שלבי ביצוע: פינוי נכס המקרקעין מכל חפץ או אדם ומסירת הנכס לידי הזוכה.
במידה והחייב לא עמד בהוראת הפינוי בתוך תקופת האזהרה שניתנה יקבע ראש ההוצאה לפועל מועד לפינוי, שיחול לכל הפחות שלושה שבועות ממועד המצאת ההודעה לחייב.
משעה שפעולת הפינוי הסתיימה ובמידה והחייב או מי מטעמו שבו לתפוש את המקרקעין שלא כדין, רשאי הזוכה להגיש את הבקשה לפינוי המקרקעין בשנית והמוציא לפועל ימלאה (סעיף 66 לחוק).
במידה ונכס המקרקעין מוחזק בידי צד שלישי, אשר הוכיח להנחת דעת ראש ההוצאה לפועל, כי הוא זכאי להמשיך להחזיק בהם, מסורה בידי ראש ההוצאה לפועל סמכות מתן הוראה על השהיית הפינוי בכדי להותיר לצד ג' אורכת פנייה לבית המשפט.
לחלופין, רשאי ראש ההוצאה לפועל להתנות את השהיית הפינוי כנגד מתן ערובה (סעיף 65 לחוק).
ליחצו לקבלת: יעוץ משפטי בנושאי הוצאה לפועל
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891