מהו חייב מוגבל באמצעים?
הסמכות להורות על חייב כמוגבל באמצעים, מסורה לראש ההוצאה לפועל. בהתאמה, קובע חוק ההוצאה לפועל תשכ"ז – 1967 בסע' 69ג, כי בהתקיים כל התנאים המצטברים שלהלן, יוכרז החייב כ"חייב מוגבל באמצעים":
- החייב הגיש בקשה למתן צו תשלומים – הצהיר, כי אין ביכולתו לשלם את החוב הפסוק במלואו ועל כן הוא מבקש לשלם במועדים ובשעורים שיציע.
- החייב מעוניין לפרוס את תשלום חובותיו לתקופה העולה על אחת התקופות המנויות בחוק.
- דרישה פרוצדוראלית – החייב מוותר על זכותו לסודיות ומצהיר על כך.
אתר H-lapoal מאפשר פניה אל עורכי דין העוסקים בייצוג חייבים וזוכים בהוצאה לפועל. פנייתכם תועבר לעורכי הדין לצורך קבלת יעוץ משפטי ראשוני חינם וללא כל התחייבות מצידכם. לחצו כאן: יעוץ משפטי
בעניין זה יובהר, כי אין להכריז על חייב כמוגבל באמצעים, מקום שהחוב נובע מחיוב במזונות של החייב לבן זוגו, ילדו הקטין או הנכה או הורו. בכך מביע המחוקק את מורת רוחו לגביי חייבים מסוג זה ומונע מהם את ההקלות הניתנות לחייב מוגבל באמצעים. לחץ לקריאה נוספת: חייב מוגבל באמצעים
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
מהו איחוד תיקים?
מערכת ההוצאה לפועל בעיקרה, אינה מערכת ענישה. מטרת הגבייה אחת היא – מיצויי זכויותיהם החוקיות של הנושים תוך הפעלת אמצעי אכיפה. יחד עם זאת, מבקשים הליכי ההוצאה לפועל להקל על מצוקתו של החייב הכורע תחת עומס התשלומים. לשם כך, קבע המחוקק מנגנון איחוד תיקים המאפשר לחייב לפרוס את תשלומיו בהתאם ליכולותיו.
הליך זה נפתח עם הגשת בקשת איחוד מאת החייב. לשם הגשת הבקשה עליו לעמוד בתנאים כספיים מוקדמים אותם נפרט בהמשך. סייגים נוספים להגשת הבקשה מנויים בסע' 74א לחוק הוצאה לפועל הקובע, כי החייב רשאי לכלול בבקשה כל תיק למעט תיק מזונות, עניין שאינו כספי והתנגדות לביצוע שטר שהועברה לבית המשפט וטרם הוכרע בה.
יודגש, כי ניתן להגיש בקשת איחוד אחת בלבד בכפוף לחריגים בחוק. עוד יודגש, כי הגשת בקשת האיחוד אינה משהה או מפסיקה את ההליכים נגד החייב כל עוד לא ניתן צו איחוד כמבוקש. אף על פי כן, בנסיבות מסוימות רשאי ראש ההוצאה לפועל להורות אחרת. זה המקום לבהיר, כי הפנייה בבקשה לאיחוד תיקים גוררת אחריה פעולות נוספות כגון עיכוב יציאתו של החייב מהארץ, עיקול נכסי החייב ועוד. כל זאת עד הדיון וההכרעה בבקשה כאמור. לחץ לקריאה נוספת: איחוד תיקים
איחוד תיקים לחייב מוגבל באמצעים
כפי שציינו מעלה, חייב המבקש צו לאיחוד תיקים נדרש לעמוד בתנאים כספיים מוקדמים. סע' 174ו לחוק הוצאה לפועל מפרט תנאים מצטברים אלה: עם הגשת הבקשה שילם החייב 3% לפחות מיתרת החובות בתיקים התלויים ועומדים נגדו וכן סכום נוסף של 3% מדי חודש עד להחלטה בבקשת האיחוד. בכפוף לחריגים הנקובים בחוק, על החייב לעמוד בתנאים כספיים מוקדמים אלה שאם לא כן דין הבקשה להידחות על הסף.
זאת ועוד, בהינתן צו איחוד תיקים נקבעת מסגרת תשלומים המועברים על ידי החייב ללשכת ההוצאה לפועל שבה מתבצע תיק האיחוד ואליה בלבד. תיקים שיפתחו לאחר מתן צו האיחוד יצורפו בהתאם להחלטת ראש ההוצאה לפועל וכתלות ביכולתו של החייב לפרוע את חובותיו בפרק הזמן שנקבע.
לעומת זאת, כאשר מדובר בריבוי תיקים של חייב מוגבל באמצעים, קובע המחוקק הוראות ייחודיות. כך למשל, צו לאיחוד תיקים יינתן גם אם לא התקיימו התנאים הכספיים שפורטו לעיל, שהרי מראש אין ביכולתו של חייב מסוג זה לעמוד בהם.
כמו כן, תיקים נוספים שיפתחו נגד החייב המוגבל באמצעים, יצורפו לתיק האיחוד, מבלי שראש ההוצאה לפועל יכריע בדבר צירוף זה. זאת לאור העובדה לפיה חייב מוגבל באמצעים מלכתחילה אינו יכול לפרוע את חובותיו תוך פרקי הזמן המרביים.
הוראה ייחודית נוספת עוסקת בצווי הבאה או צווי מאסר שניתנו נגד החייב לפני שהוכרז כמוגבל באמצעים וטרם בוצעו. אלה לא יבוצעו אלא במסגרת צו האיחוד.
ההקלות אותן מונה החוק בכל הקשור לחייב מוגבל באמצעים, משמשות ככלי בידיי חייב מסוג זה, על מנת שישלים את פירעון חובותיו לנושיו, באופן ההולם את יכולותיו. נציין, כי לשם איתור החלופה הנכונה ביותר לחייב זה, ראוי להיוועץ עם עורך דין הבקיא בתחום.