תשלום אגרות בעת פתיחת תיק הוצאה לפועל
הוראות המחוקק בדבר תשלום אגרות הוצאה לפועל, מצויות בעיקר בחוק ההוצאה לפועל תשכ"ז – 1967 , הקובע את ההוראה הכללית ותקנות ההוצאה לפועל (אגרות, שכר והוצאות), תשכ"ח-1968, המבארות הוראה זו. מעבר לכך, משך השנים התווספו הוראות שעה ייחודיות, המפורטות בחקיקה נפרדת.
למידע נוסף ויעוץ בנוגע לכדאיות ההליך, לחץ כאן: סיוע משפטי
מערכת ההוצאה לפועל כשמה כן היא. אין מדובר בהליך שיפוטי נוסף (למעט סמכויותיו השיפוטיות של ראש ההוצאה לפועל) ,אלא, במערכת לאכיפת וגביית חובות שהמחלוקת לגביהן הוכרעה. כיוון שכך, בחלקם הגדול של המקרים ישא החייב בעלות האגרות והוצאות הגבייה.
נכון הוא, כי בראשיתם של דברים, הזוכה הוא זה המשלם את האגרה אולם עם סיומו של ההליך, מתווסף סכום זה לחוב הפסוק שיגבה מהחייב. מובן, כי ההוצאות והאגרות ייגבו בתוספת הפרשי הצמדה וריבית החל מיום הוצאתם ועד התשלום בפועל.
בעניין זה יש לשים לב, כי בקשה לנקיטת הליכי הוצאה לפועל שהוגשה שלא בתום לב, תשית את תשלום האגרות על הזוכה ולא על החייב. למען הסר ספק נבהיר, כי האגרה כמוה כחוב פסוק לטובת המדינה, ללא קשר לשאלה אם מוטלת היא על החייב או על הזוכה שפעל בחוסר תום לב.
מועד תשלום האגרה
חוק ההוצאה לפועל קובע בסע' 9, כי האגרות וההוצאות המשוערות לנקיטת ההליך ישולמו ע"י הזוכה לפניי נקיטתו. ללא תשלום האגרה, לא יידרש ראש ההוצאה לפועל לכל פעולה או החלטה בנושא. בהקשר זה קיימת חלופה לפיה, מוסמך ראש ההוצאה לפועל להורות לזוכה ליתן ערובה במקום התשלום, כולו או מקצתו. מטרתה של החלופה להקל על הזוכה במימוש זכותו, כך גם מטרתו של ההסדר הייחודי לפטור מאגרה.
בעניין הסדר זה, קובעות תקנות ההוצאה לפועל, כי בהתקיים אחד מהמקרים הבאים, ניתן יהיה לפטור את המבקש מתשלום אגרה בגין פתיחת הליכי הוצאה לפועל:
1. מדובר בבקשה לביצוע פסק דין והזוכה הופטר מתשלום אגרה בתיק בו ניתן פסק הדין.
2. הבקשה עוסקת בביצוע חיוב שדינו כפסק דין והמבקש היה פטור מתשלום אגרת בית משפט אילו היה בעל דין בהליך המשפטי.
3. הבקשה היא לביצוע שטר והמבקש היה פטור מאגרת בית משפט אילו היה בעל דין בהליך המשפטי.
באופן כללי ניתן לראות, כי התקנות יוצרות הלימה בין הפטור שהיה ניתן בבית המשפט ובין התנאים לפטור מאגרה בהוצאה לפועל. במקרים בהם פטר המחוקק את בעל הדין מתשלום אגרה, ראוי לפטור אף את מבקש ההליך בהוצאה לפועל. נבאר, כי גם במקרים הללו קיימים חריגים לכאן ולכאן.
הוראות מיוחדות לגבי אגרות הוצאה לפועל
משך השנים, קבע המחוקק הוראות מיוחדות לתשלום אגרות. כך לדוגמא, תקנות ההוצאה לפועל (אגרה מיוחדת), תשנ"ה-1995, העוסקות באגרות בעד ביצוע צו הבאה וצו מאסר. ההוראות כאמור מעדכנות את שיעור האגרות בהליכים הספציפיים.
לאור האמור לעיל, טרם הפנייה אל לשכת ההוצאה לפועל, ראוי לפנות אל עורך דין הוצאה לפועל, הבקיא בתחום לשם הבנת הנושא בכללותו.