היקלעות חברה למצב חדלות פירעון מעלה חיבוטים לגבי המשך דרכה העסקית. בידי הנהלת החברה, המכירה את מצבו הפיננסי של התאגיד לאשורו ובעלת אמצעים לחזות את מידת השתקמותו הכלכלית, נתונה הבחירה באחת משתי דרכים:
הכרזה על פשיטת רגל של החברה ופתיחה בהליכי פירוק, אשר יביאו לסיום פעילותה הכלכלית של החברה או פניה לערוץ של הבראה.
במסגרת החלופה השניה נדרשת החברה למתן אורכה לשיקום – הסדר חובות מול הנושים וחזרה למסלול העסקים הרגיל. אחד הצעדים הראשונים, המקובלים בדרך להבראת חברה, הינו פניה אל בית המשפט בבקשה למתן צו הקפאת הליכים.
במסגרת הצו מושהים כלל ההליכים המשפטיים, אשר ננקטו נגד החברה בעבר ונחסמת אפשרות לפתיחה בהליכים חדשים. סטאטוס זה מאפשר לחברה לגרוף הון ולמכור חלק מנכסיה ובאמצעות הרווחים לגבש הסדר נושים לפירעון החובות.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג: 03-6093833
על ההבדל בין הליכי פירוק חברה להליכי הבראתה מבחינת זכויות הנושים
אישור בקשה לפתיחה בהליכי פירוק יוצר הבדל בין זכויות הנושים, על פי סדר הקדימויות בפירעון: נושיה הבלתי מובטחים של החברה מנועים מלהמשיך בצעדים המשפטיים, בהם פתחו טרם מתן צו הקפאת ההליכים.
מאידך, בידי נושים מובטחים נתונה האפשרות להוסיף בנקיטת הליכים נגד החברה, במטרה לממש את הבטוחה ולהביא באמצעותה לפירעון החוב.
צו הקפאת הליכים מוביל להשהיה גורפת של כלל הצעדים, הננקטים על ידי הנושים נגד החברה במטרה להיפרע את חובותיהם, אשר הוחל בהפעלתם לפני מתן הצו.
הקפאת כלל ההליכים העומדים ותלויים נגד החברה והשהיית מימוש נכסיה משרתים את הרציונאל, העומד בבסיס צו הקפאת הליכים – מתן הזדמנות לחברה להשתקם ולשוב לפעילות עסקית סדירה לאחר פירעון חובותיה.
הסכמת נושים מובטחים – דרישה מקדמית לאישור צו הקפאת הליכים
אמנם, סעיף 350 לחוק החברות, אשר מסדיר את נושא צו הקפאת ההליכים, קובע כי מתן הצו יכול להיעשות במעמד המבקש בלבד.
הלכה למעשה, נוכח רוחב היריעה של תחולת צו הקפאת הליכים, דורשים מרבית בתי המשפט מהחברה המגישה את הבקשה, לקבל את הסכמתם של הנושים המובטחים להליך.
ככלל, נדרשת הסכמת מרבית הנושים למתן הצו והתנגדות של נושה בודד או קומץ נושים לא תעמוד לרועץ באישור הבקשה.
שיקולי נושים מובטחים באישור בקשה למתן צו הקפאת הליכים
בחברה המוכיחה יציבות כלכלית ויכולת יצירת רווחים גם תחת הקפאת הליכים, יטו הנושים המובטחים לאשר את ההליך. זאת כיוון, שעבור חברה מסוג זה יגביר מתן הצו את סיכויי השתקמותה ובנוסף, עשויה הבראתה לשפר את מעמד הנושים, תוך פירעון חובם והנאה מרווחים נוספים.
שיקולי בית המשפט באישור הבקשה להקפאת הליכים
בין היתר מתרשם בית המשפט ממידת איתנותה הפיננסית של החברה ומסדר גודלה (על פי רוב נדרש שיהיה בינוני ומעלה), המלמדים על סיכוייה להבריא, לפרוע חובותיה ולשוב למסלול העסקים הרגיל. בשעה שצו הקפאת ההליכים עומד בתוקפו נדרשת החברה, בסיוע הנאמן, לגבש הסדר נושים.
ההסדר מוצג לנושים ומובא לאישורם במסגרת אסיפות נושים לסוגיהן. במידה וזוכה לתמיכתם, מובא ההסדר לאישור בית המשפט ובמתן גושפנקא משפטית הינו מחייב את כלל הנושים.
מעמד נושים חדשים לאחר מתן צו הקפאת הליכים
תחת צו הקפאת הליכים נוצרת קטגוריה חדשה של נושים, אשר הצטרפו לאחר הוצאת הצו. קבוצה זו נהנית ממעמד עליונות אפילו על הנושים המובטחים ואינה מושפעת מהקשיים הכלכליים, אליהם נקלעה החברה בעבר.
הנושים שהצטרפו בתקופה שלאחר מתן הצו ועד אישור הסדר הנושים, יקבלו את התשלומים, המגיעים להם, מתוך קופת הקפאת ההליכים ולפני כל נושה אחר. זאת, גם אם בסופו של יום לא יצלח ההליך ולא יגובש הסדר נושים.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 17 שנים בליווי וייצוג בהקפאת הליכים ושיקום חברות. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 03-6093833 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.