למרות שאנו מרבים להשתמש במונח פשיטת רגל ביחס לחברות בע"מ, מונח זה איננו מדויק מבחינה משפטית. לפי לשון החוק, המונח פשיטת רגל מתייחס לאדם פרטי או לשותפות בלבד, כאשר המונח המשפטי הנכון במקרה של חברה בע"מ, הוא פירוק חברה.
בחוק קיימות שתי אפשרויות להתחיל בהליך פירוק חברה – על ידי בעלי החברה או על ידי נושי החברה. בקשה מטעם בעלי החברה צריכה להיות מוגשת בתום לב ולשכנע את כונס הנכסים כי היא איננה ניסיון לחמוק מתשלום חובות החברה.
כאשר הבקשה מוגשת על ידי נושי החברה, עליהם להוכיח כי החברה איננה מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה הכספיות, ולכן יש להכריז על פירוקה.
קיראו בהרחבה על: ערעור בהליך פשיטת רגל פשיטת רגל של אדם פרטי
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891
שלבים בביצוע הליך פשיטת רגל של חברה
הגשת בקשה – הסמכות לדון בבקשה לפירוק של חברה נתונה בידי בית המשפט המחוזי. לצורך פתיחת תיק אצל כונס הנכסים הרשמי, יש למלא טפסים מתאימים ולשלם אגרה.
לבקשה יש לצרף פירוט מלא של מצבה הכלכלי של החברה, דו"חות על חובותיה, פירוט תיקי הוצאה לפועל, פירוט ערבויות, טופס ויתור על סודיות ותצהיר המפרט כיצד נקלעה החברה לקריסה כלכלית.
כונס הנכסים יבחן את הבקשה ויעביר את המלצותיו לבית המשפט בהתאם לתוצאות הבדיקה.
פתיחת תיק בבית משפט המחוזי – הגשת הבקשה לבית המשפט המחוזי כרוכה גם היא בתשלום אגרה וכוללת, בנוסף לפרטים שהועברו לכונס הנכסים, גם בקשה לעיכוב הליכים. במרבית המקרים מורה בית המשפט לאחר עיון בבקשה על עיכוב הליכים במקביל להוצאת "צו תשלומים" לחייבים.
אישור הבקשה לעיכוב הליכים מגן על בעלי החברה מפני עיקולים, פקודות מאסר או כל סנקציה אחרת אך מחייב אותם לעמוד בצו התשלומים שנקבע.
אסיפת הנושים – במהלך האסיפות, שמתקיימות במקביל לטיפול בהליך פירוק החברה, רשאי כל נושה להגן על זכויותיו בהתאם לתביעה שהגיש. כל החלטה המתקבלת באסיפת הנושים, הכוללת לפחות שלושה נושים, מועברת לבית המשפט להמשך הטיפול. ערעור על החלטת אסיפת הנושים מוגש גם הוא לבית המשפט המחוזי בו מתנהל תיק החברה.
דיון בפשיטת הרגל – על מנת שתביעתם תידון, חייבים הנושים להגישה עד שישה חודשים ממועד קבלת צו כינוס נכסים. במהלך תקופה זו מתנהלת חקירה מקיפה של כונס הנכסים המועברת, כאמור, לבית המשפט.
הגשת בקשה מסודרת של חברה על ידי עורך דין המתמחה בתחום היא חשובה, בעיקר על מנת להגיע להסדר תשלומים נוח בו יוכלו בעלי החברה לעמוד. בנוסף לכך, פעמים רבות מחליט בית המשפט למחול לחברה על חלק גדול מחובותיה או אף להוציא "צו הפטר" הפוטר את החייבים מכל חובותיהם, למעט החריגים הקבועים בחוק.
פסק דין בנושא פשיטות רגל של חברה בישראל
בהליך ע"ע 167/07 נפסק כי תביעתה הכספית של המערערת לפיצויי פיטורים, לשכר עבודה, לתגמולים, לדמי הבראה, למענק, לתוספת ביגוד ולעוגמת נפש כנגד המשיבים – עמותה ומנהליה, תדחה.
בית המשפט קבע, כי טענות התובעת כלפי הנתבעים הן בעלות אופי קולקטיבי ונוגעות גם ליתר נושי העמותה שבפירוק ולעובדיה. טענת התובעת, לפיה תביעתה היא בעלת אופי אישי, איננה מוצדקת ולכן אין היא זכאית לגמול אותו היא מבקשת.
יש לך שאלות? זקוק לסיוע משפטי? חייג חינם: 1-800-800-891