הליך פשיטת רגל הוא למעשה הכרזה על חדלות פירעון של אדם או חברה. הבקשה לפתיחה בתהליך יכולה להגיע מצידו של החייב וכמובן, גם מצידם של הנושים – הגורמים להם אותו אדם חייב כסף. ההליך נעשה במסגרת החוק הקרוי 'פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] תש"ם-1980', אשר מפרט כיצד יש לנהוג בחייב ובנושים.
פשיטת הרגל היא הליך סוציאלי במהותו, שנועד להשיג שתי מטרות:
- הסדרת חובותיו של החייב, מתוך רצון לאפשר לו להתחיל את חייו העסקיים מחדש, עם 'שולחן נקי' מחובות
- ניסיון להשיב או לשלם לנושים את הכספים השייכים להם, על פי התחייבויותיו של פושט הרגל ובהתאם לחוק
פשיטת רגל – ההליך המשפטי
הבקשה לפשיטת רגל מוגשת לבית המשפט המחוזי (הערכאה היחידה בה ניתן לדון בעניינים מסוג זה על פי חוק), והיא השלב הראשון בתהליך. כאן, נכנס לתמונה תפקידו החשוב ביותר של בית המשפט: להחליט האם הפושט מתייצב מול בית המשפט בתום לב וזכאי להגנת החוק, או שמדובר באדם שרלטן אשר לא באמת שרוי בחובות, אלא פשוט לא רוצה לשלם את הכספים לנושיו.
להחלטה הזו חשיבות עליונה. יש סכנה גדולה בכך שהחוק, אשר כולל לא מעט הטבות עבור הצד החייב, ינוצל לרעה וישמש את פושט הרגל ככלי לעיכוב נוסף בתשלום החובות. לכן, בית המשפט בוחן היטב את הבקשה ואת מצבו של החייב, בעזרת אגף הכונס הרשמי באפוטרופוס הכללי, גוף אשר שייך למשרד המשפטים.
הכונס הרשמי (כנ"ר) בודק, בהתאם לסעיף 17 בפקודת פשיטת הרגל, האם האדם עומד בקריטריונים המתאימים להכרזתו כפושט רגל (אלו כוללים, בין היתר, חובות של 16,910 ¤ לפחות) ובנוסף, עוקב וחוקר את מצבו של החייב בפועל, כלומר: מוודא כי הוא אינו מסתיר נכסים או סכומי כסף גדולים בחשבונות בנק סתרים.
לרוב, רק לאחר אישורו של הכנ"ר ימשיך בית המשפט בהליך פשיטת רגל, אל הפעלת צו כינוס. במקרים חריגים, בהם השופט יחליט כי החייב פעל בתום לב למרות שלא ניתן אישור מהכנ"ר, הצו יופעל בכל זאת.
בכל מקרה אחר – בין אם השופט לא השתכנע כי החייב פעל בתום לב, ובין אם הכנ"ר החליט שהאיש אינו עומד בקריטריונים המצדיקים את זכאותו להתחיל בתהליך פשיטת רגל, בית המשפט יורה על ביטול ההליך. החלטה כזו אפשרית כל עוד ההליך מתרחש, כלומר עד להחלטה על מתן הפטר ('ניקוי השולחן' מבחינת החייב).
לאחר שבית המשפט השתכנע כי החייב אכן זכאי להליך פשיטת רגל, הוא מכריז על צו כינוס, אשר מפסיק, מצד אחד, את כל הליכי ההוצאה לפועל שעומדים נגד החייב, אך גם מגביל אותו בביצוע פעולות עסקיות, אוסר עליו לצאת מהארץ ועוד.
לחץ כאן ליצירת קשר עם משרדנו, לקבלת יעוץ משפטי בנושאי הוצאה לפועל ופשיטת רגל
לאחר כינוס הנכסים: ההכרזה על פשיטת רגל הופכת לרשמית
הפעולה הבאה תהיה הכרזה רשמית על החייב כפושט רגל. זהו השלב בו הנאמן (הכונס הרשמי או אדם שמונה מאוחר יותר על ידי בית המשפט, לרוב עורך דין) מתחיל בחלוקת נכסי החייב, חלוקה לא פשוטה שאמורה להתחשב בכל אחד מהנושים של פושט הרגל.
החוק מבדיל בין נושים שונים, כאשר בראש הפירמידה נמצאים אלו אשר שיעבדו את רכושם לטובת החייב. לאחר מכן, נכסיו של החייב יועברו לטובת כיסוי הוצאות פשיטת הרגל ורק לאחר מכן האנשים להם הוא חייב משכורת. ב'תחתית' הפירמידה נמצאים יתר החובות.
עם השלמת השלב הזה, שעשוי להיות ארוך מאוד, בית המשפט יכריז על הפטר, כלומר: סיום הליף פשיטת רגל וניקוי חובותיו של החייב לחלוטין. מרגע זה, גם יוסרו כל ההגבלות נגד פושט הרגל והוא יוכל להתחיל מחדש את חייו העסקיים.
עומד בפני פשיטת רגל ולא יודע למי לפנות?
משרד עו"ד דורה כהן ויצמן ושות' יעניק לך ייעוץ וליווי מקצועי עד להיחלצות מנטל החובות.
✓ ניסיון של למעלה מ-17 שנים ✓ ייעוץ ראשוני ללא התחייבות ✓ נבחרי BDI CODE לשנת 2015
לייעוץ מעורך דין במשרדנו ללא התחייבות. צרו קשר או חייגו חינם לטלפון: 03-6093833