כידוע, מיד לאחר פתיחת תיק בלשכת הוצאה לפועל על הזוכה או עורך דינו להמציא את האזהרה ו/או מסמכי התיק לחייב ולהחתימו על אישור מסירה.
בחלוף 30 ימים ממועד המצאת האזהרה לחייב רשאי הזוכה לנקוט בהליכים שונים כנגד החייב במסגרת ההוצאה לפועל אשר מטרתם לקדם את פירעון החוב הפסוק לידי הזכאי.
אחד ההליכים הנפוצים הינו עיקול מטלטלין ברישום מביתו של החייב. הזוכה יכול לעקל חפצים בעלי ערך ורהיטים שונים מבית החייב או השייכים לחייב לצורך מכירתם בהוצאה לפועל.
לשיחה עם עורך דין חייג/י חינם: 1800-800-891
יצוין כי ניתן לעקל גם נכסים של החייב בעסק שלו, כגון מכונות, קופה, רהיטים ועוד.
הליך העיקול ברישום מבוצע על ידי פקידי ההוצאה לפועל בלשכת ההוצאה לפועל הסמוכה לכתובת שבה אמור להתבצע ההליך.
להליך העיקול ברישום ברוב המקרים אפקט השפעה רגשי-פסיכולוגי עת מגיעים נציגי החוק למרחב הבטוח ביתו של החייב, מזכירים לו לגבי החוק, מפרים את סדר יומו, לעיני כל ילדיו ובני משפחתו.
מנגד, חייבים מנוסים או חסרי כל אינם מתרגשים נוכח היכרותם עם ההליך, בעת שאינם בעלי חפצים בעלי ערך לעיקול.
אחרי הרישום – הוצאת מעוקלים
בחלוף 10 ימים מעיקול המטלטלין ברישום ניתן לעתור להוצאת המעוקלים.
בפעולה זו יכול בעל התפקיד (קבלן ההוצאה לפועל) המבצע את ההליך להוציא את המעוקלים מבית החייב למחסן ההוצאה לפועל לצורך מכירתם.
קבלני הוצאה לפועל יכולים לגבות מהחייב כספים לכיסוי החוב תחת ביצוע ההליך והוצאת המעוקלים.
קיראו עוד על: עיקול מטלטלין
מניעת הברחת רכוש
על מנת שרכוש אשר נרשם בהליך העיקול לא יועבר מבית החייב, במועד ביצוע ההליך מופקד נאמן על נכסי החייב המעוקלים בבית החייב, וזאת למנוע הברחת הרכוש המעוקל.
נאמן אשר מבריח את הרכוש עלול להיתבע בתביעה פלילית ו/או הליכים פלילים כנגדו בעניין.
בנוסף במקרים בהם קיימת סבירות להברחת רכוש, ניתן לקבל מאת רשם ההוצאה לפועל צו לעיקול והוצאת המיטלטלין באותו הליך.
קיראו על: ניסיונות להברחת נכסים
עלויות
הזוכה נושא בעלויות מימון של ההליכים: עיקול ברישום: 250 ¤ בצירוף מע"מ.
הוצאת מעוקלים: 500 ¤ בצירוף מע"מ.
כאשר יתכנו הוצאות נוספות של שכר לשוטרים, מקום שבו יש התנגדות מצד החייבים ונדרש להביא שוטרים לשם ביצוע ההליך.
עלות של מנוף / משאית: בהוצאת רהיטים גדולים, לעיתים בעל התפקיד נעזר במשאית ו/או מנוף אמצעים אשר יכולים לייקר את עלות ההליך, אשר כאמור משולמת על ידי הזוכה בתיק ההוצאה לפועל.
מטלטלין שלא ניתן לעקל
החוק אינו מתיר לעקל מטלטלין מסוימים של החייב, המוגדרים ככאלה שהנם בסיסיים לצורך ניהול אורח חיים בסיסי.
מדובר בחפצים המשמשים לצרכי קיום בסיסיים של החייב, בגדים מיטות וכו', או ציוד רפואי ותרופות כמפורט בסעיף 22 לחוק ההוצאה לפועל:
22. (א) ואלה מיטלטלין שאין מעקלים אותם:
(1) צרכי אוכל כדי מחיית החייב ובני משפחתו הגרים עמו, לתקופה של שלושים יום;
(2) מערכות בגדים, מיטות, כלי מיטה, ציוד רפואי, תרופות, כלי אוכל, כלי מטבח וכלי בית אחרים, והכל אם הם צרכים חיוניים לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו;
(3) דברים הדרושים כתשמישי קדושה לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו;
(4) כלים, מכשירים, מכונות ומיטלטלין אחרים, וכן בעלי חיים, שבלעדיהם אין החייב יכול לקיים מקצועו, מלאכתו, משלח ידו או עבודתו שהם מקור פרנסתו ופרנסת בני משפחתו, ובלבד ששוויים המוערך אינו עולה על סכום שנקבע בתקנות;
(5) כלים, מכשירים, מכונות, מיטלטלין אחרים ובעלי חיים, השייכים לנכה והנחוצים לו לשימושו האישי בגלל נכותו;
בנוסף, ראוי לציון סעיף קטן (ה) הקובע כי רשם ההוצאה לפועל ניתנת הסמכות להורות לפי בקשת החייב לקבוע כי אין לעקל מטלטלין מסוימים, אם מצא כי התמורה הצפויה ממכירתם אינה מצדיקה את הפגיעה החמורה שתיגרם עקב עיקולם לחייב או לבני משפחתו הגרים עמו.
מכאן ניתן לטעון כי למשל בעיקול של רהיטים משומשים, התמורה הנמוכה שעתידה להתקבל ממימושם יכול ולא תכסה את עלויות ההובלה והאחסנה של הריהוט, ועל כן אין הצדקה לבצע את הליך הוצאת המעוקלים לשם מכירתם.
קיראו בהרחבה: מה לא ניתן לעקל מבית החייב?
התמודדות עם עיקול מטלטלין ברישום
ככל ובוצע הליך של עיקול ברישום, ועוקלו נכסים אשר אינם שייכים לחייב, על בעל הרכוש לפנות בבקשה בעניין לבית המשפט.
לאחר פנייה לבית המשפט כאמור, רשם ההוצאה לפועל יטה לעכב את הליכי עיקול המטלטלין, עד להחלטה סופית בבקשה.
חייב אשר הגיעו פקידי ההוצאה לפועל ו/או קבלני הוצאה לפועל לביתו לצורך ביצוע הליך של עיקול מיטלטלין צריך שיטפל בעניין בדחיפות, לפני שיבוצע ההליך המשלים של הוצאת המעוקלים.
ניתן להגיע להסכם תשלומים עם ב"כ הזוכה, ובמסגרת ההסכם לדרוש כי יעוכבו / יבוטלו כל הליכי עיקול המטלטלין.
ואולם, אם לחייב תיקים רבים יש לשקול פנייה לבקשת איחוד תיקים או לקביעת צו תשלומים ולהכרזה על החייב מוגבל באמצעים או לפנות להליכי פשיטת רגל.
חייב אשר מחליט כי הדרך הנכונה להתמודד עם חובות רבים היא באמצעות הגשת בקשה לפשיטת רגל, יכול לעתור לעיכוב הליכי עיקול ברישום ו/או הוצאת מעוקלים לפי סעיף 77א לחוק ההוצאה לפועל.
לפי לשון החוק: "הרשם רשאי להורות על השהיית הליכי הוצאה לפועל, כולם או חלקם, אם שוכנע כי הדבר מוצדק, לתקופה סבירה שיקבע, שתאפשר פנייה לבית המשפט לשם פתיחת הליכי פשיטת רגל".
מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל ו/או ניהול הליכי פשיטת רגל על מנת לבחור בדרך המתאימה והנכונה ביותר לכל חייב בהתאם למצבו האישי למצבת החובות של החייב.