עיכוב ביצוע פסק דין הינו היתר הניתן מטעם בית המשפט, על מנת לאפשר לנתבע מרווח של זמן מרגע הינתן פסק הדין המחייב, ועד להשלמת הפעולות המתחייבות בפסק הדין שהוצא. צו עיכוב פסק דין הינו מעין זכות הניתנת תחת תנאים מסויימים לנתבע.
במאמר זה נחקור את האפשרות לעיכוב ביצוע פסק דין, ונבין מי רשאי להורות על עיכוב ביצוע פסק דין? באילו תנאים נוטים לאפשר עיכוב ביצוע פסק דין? מי מגיש עתירה לעיכוב שכזה, וכיצד מתנהל הדיון בנושא עיכוב ביצוע פסק דין?
מהו עיכוב ביצוע פסק דין?
מתן פסק דין בבית המשפט לביצוע על ידי הנתבע, משמעו שהוחלט על ידי בית המשפט כי התובע זכאי לפיצוי על פי הנסיבות שהוצגו בפני בית המשפט. בפסק הדין יצויינו במפורש התנאים לביצוע פסק הדין, וכן לוחות הזמנים.
עיכוב ביצוע פסק דין הינו צו משפטי המאפשר דחיה בביצוע פסק דין מסויים, בהינתן נסיבות המספקות סיבה להחלטה מסוג זה.
עיכוב ביצוע פסק דין הינו צו משפטי הניתן על ידי שופט לאחר הליך משפטי שאותו על הנתבע ליזום. הצו יינתן לאחר דיון בו יבחנו פסק הדין והנסיבות המובילות את העותר לבקשה לעיכוב ביצועו, במידה והשופט ישתכנע כי יש לאפשר עיכוב שכזה.
מתי נהוג לאפשר עיכוב ביצוע פסק דין?
כל בית משפט שבפניו יופיע הנתבע ובידיו פסק דין שבנוגע אליו הוא מבקש עיכוב, ייצא ראשית מתוך נקודת הנחה כי פסק הדין ניתן באופן הוגן ובצדק, וכי על הנתבע למלא אחר תנאי פסק הדין, כולל לוחות הזמנים המפורטים בו.
מכאן, כי בית המשפט נוטה באופן טבעי שלא לאפשר עיכוב ביצוע פסק דין, וכי מתן האפשרות לעיכוב ביצוע פסק דין הינה עניין שאינו בשיגרה.
עיכוב ביצוע פסק דין הינו צו המתקבל על פי שיקול דעתו של השופט בתיק.
על פי רוב, השופט יבקש לראות מספר דברים על מנת לאפשר עיכוב ביצוע פסק דין בתיק מסויים: ראשית, הוא יבקש לראות כי הוגש ערעור על פסק הדין שהתקבל, וכי על פי הבנתו סיכוי הערעור להתקבל אינו משולל יסוד.
מן האמור לעיל עולה כי נטייתו של שופט להוציא צו לעיכוב ביצוע פסק דין תתקיים אם, על פי הבנתו הסובייקטיבית של השופט, יש טעם בערעור שהוגש.
הנושא השני שיהווה עיקרון מפתח בהחלטה בנוגע לעיכוב ביצוע פסק הדין, הינו הנזק שייגרם למשיב עם יקיים את פסק לפני שישמע ערעורו עליו, ביחס לנזק שייגרם לתובע באם יעוכב ביצוע פסק הדין.
על מנת לאפשר עיכוב ביצוע של פסק דין, יבקש השופט, על פי רוב, לראות כי בעוד הנתבע יהנה מאפשרות להוכיח טענות אשר לא באו לידי ביטוי בעת מתן פסק הדין הראשון בבית המשפט, התובע (אשר זכה וקיבל פסק דין לטובתו במשפט הראשון) יוכל להתמודד עם העיכוב.
כיצד מגישים בקשה לעיכוב ביצוע פסק דין?
עתירה לעיכוב ביצוע פסק דין יש להגיש לבית המשפט שנתן את פסק הדין האמור, בצירוף סימוכין (באשר להגשת ערעור על פסק הדין לערכאה מתאימה, לטענות/עובדות חדשות שלא נשמעו בהליך המקורי וכו').
לאחר הגשת הבקשה יתקבל מועד לדיון בבקשה, ותתקבל החלטה על ידי שופט בעניין.
בקשה לעיכוב הליכי ביצוע פסק דין על ידי הוצאה לפועל
גם בשלב בו ביצוע פסק הדין כבר נמצא בטיפול לשכת ההוצאה לפועל עדיין ניתן לפעול לקבלת השהיית הליכי אכיפת ביצועו.
לצורך קבלת ארכה שכזו יש להגיש בקשה מנומקת לראש ההוצאה לפועל בלשכה בה נפתחו ההליכים לאכיפת ביצוע פסק הדין. במידה וראש לשכת ההוצאה לפועל ישתכנע כי הנסיבות מצדיקות עיכוב ביצוע פסק הדין הוא מוסמך להשהות את ההליכים לתקופה קצובה.
על פי רוב, בהליכי הוצאה לפועל ידרש אישור הזוכה לעיכוב ביצוע ההליכים.
לקבלת סיוע משפטי מיידי ליחצו: יעוץ משפטי