ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה ביום, 1.7.13, את הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון 40) (מסלול מזונות), התשע"ב 2012 כהוראת שעה ל- 6 שנים.
הוראת השעה החלה בתחילת החודש (פברואר 2014) וכבר עתה ניתן לפתוח תיקים חדשים במסלול מזונות.
בתחילת חודשי יוני 2014 תחול הוראת השעה גם לגבי תיקים קיימים של זוכים פרטיים אשר יוכלו להעביר את תיקם למסלול מזונות.
בתחילת חודש ספטמבר 2014 תחול הוראת השעה גם לגבי תיקים קיימים של המוסד לביטוח לאומי.
במסגרת הצעדים המערכתיים של רשות האכיפה והגבייה, המיועדים לייעל את הליכי ההוצאה לפועל ולשפר את מערך הגבייה יתאפשר לזוכים פרטיים לקבל סיוע מאת ההוצאה לפועל בניהול התיק וגביית חוב המזונות.
זקוקים ליעוץ? נתקלתם בבעיה בהוצאה לפועל? הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרד דורה כהן ויצמן. למשרד ניסיון של למעלה מ 10 שנים בייצוג בהליכי הוצאה לפועל.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן נבחר בשנת 2015 ע"י חברת BDI בדירוג משרדי עורכי הדין כאחד מהטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
מידע כללי על המסלול לגביית מזונות בהוצל"פ
באופן כללי והיסטורי, לשכת ההוצאה לפועל הינה גוף פאסיבי (למעט המסלול המקוצר), אשר מאפשר לזוכים אשר מנהלים בפועל את התיקים באמצעות בקשות והליכים לבצע הליכי גבייה.
לדוגמה, כדי לעקל את חשבון הבנק של הבנק של החייב נדרש הזוכה להגיש בקשה בלשכת ההוצאה לפועל ולשלם אגרה ואח"כ לעקוב אחר תשובת הבנק ובמידת הצורך, להגיש שוב בקשה למימוש הכספים וכו'.
מסלול המזונות הינו מסלול אקטיבי של ההוצאה לפועל אשר פועל ויוזם ונוקט בהליכים המותרים בחוק לקידום הגבייה כנגד החייבים.
מהזוכה נדרש לפתוח את התיק בלשכת ההוצאה לפועל, ולאחר מכן ההוצאה לפועל היא שתפעל "בנעליו" לשם גביית החוב.
בהתאם לנתונים מלפני שנתיים, קיימים כמאה אלף תיקים מסוג מזונות במערכת ההוצאה לפועל, בסכום כולל של 12 מיליארד ¤.
50-60 אחוז מהם נפתחים באמצעות המוסד לביטוח לאומי בהתאם להוראות סעיף 14 לחוק המזונות (הבטחת תשלום), התשל"ב-1972, והיתר על ידי זוכות הזכאיות לדמי מזונות.
תיקי מזונות הינם המשך ישיר לסכסוך בין בני זוג במשפחה.
הוראת השעה נועדה בין היתר ליתן פתרון ולסייע לזוכות הפרטיות אינן מיוצגות על ידי עורך דין בתיקי ההוצאה לפועל, ואשר אינן פועלות כלל בתיקים שנפתחו לגבות את כספן, החוב הפסוק.
המסלול הינו רשות לזוכות פרטיות אך הינו חובה עבור המוסד לביטוח לאומי, כך שבספטמבר 2014 כל התיקים של המל"ל יתנהלו אך ורק במסלול המזונות.
המסלול החדש מצטרף לחברו המסלול המקוצר, יוזמה קיימת של לשכת ההוצאה לפועל ורשות האכיפה לגבייה אקטיבית.
בדומה למסלול החדש לשכת ההוצאה לפועל נכנסת בנעלי הזוכה ופועלת לגביית החובות וסגירת תיקים, של חובות עד 10,000 ¤ של יחידים, לתקופת זמן מוגבלת של 8 חודשים.
מדובר ביוזמה אשר עשויה להגביר את נתוני הגבייה של רשות האכיפה, אשר ממילא נמצאים במגמת עלייה מאז תיקון 29 והחלת ההגבלות של אי חידוש רישיון נהיגה, חשבון בנק מוגבל וכו' על חייבי ההוצאה לפועל.
עם זאת, המסלול החדש עלול להיתקל בקשיים: ניתן לתאר מצב בו תיק קיים כבר זמן מה, ולשכת ההוצאה לפועל הטילה עיקולים / הגבלות נגד חייב.
החייב מבקש להסיר את העיקול, ולשם כך, פונה בין היתר בבקשה לפי טענת פרעתי לפיה החוב / חלקו שולם לזוכה.
כעת הזוכה נדרשת להגיב לבקשה ו/או להתייצב לדיון בבקשת החייב, ולשם כך, היא תיזקק לשירותי עורך דין ותישא בעלויות משפטיות, עלויות כספיות אשר לא התכוונה ו/או הייתה מעוניינת לשלם מלכתחילה.
מה צופן העתיד?
כאן המקום לשאול, למה לשכת ההוצאה לפועל פועלת באופן אקטיבי רק במסלול המזונות ובמקוצר, ולמה אינה יוזמת פעולות גבייה גם בתיקים כספיים "רגילים" שנפתחו לגביית חוב פסוק שאינו מזונות.
ושאלת השאלות, אם עסקינן בהתייעלות מערכת האכיפה והגבייה, מדוע כבר שנים רבות, לא נושאים פרי המאמצים למחשב את מערכת ההוצאה לפועל (פרויקט "כלים שלובים"), כמו מהפכת "נט המשפט" במערכת בתי המשפט.
דהיום, אי אפשר לבצע תשלומים ולקבל מידע ולו הבסיסי ביותר באמצעות האינטרנט, כמו גם להגיש בקשות ו/או לנקוט בפעולות בתיקי הוצאה לפועל, וחבל שכך הוא המצב בשנת 2014.
לשיחה עם עורך דין חייג/י חינם: 1800-800-891