הכנת החייב להליך חקירת יכולת – מהי חקירת יכולת ומה מטרתה?
חקירת יכולת הוא הליך המתבצע בהוצאה לפועל ומטרתו לעמוד על יכולותיו הכספיות של חייב – כאשר הוא אינו מסוגל לפרוע את חובותיו.
חקירת יכולת הוא שלב קריטי ביחסים שבין חייב, נושיו וההוצאה לפועל, שכן על סמך חקירת היכולת, יכריע ראש ההוצאה לפועל באופן תשלומי החוב ושיעורם. אנו ממליצים לכל חייב שהוזמן לחקירת יכולת, לפנות אלינו לצורך הכנה להליך, שכן לתוצאותיה של חקירת יכולת עשויים להיות השלכות למשך שנים רבות.
למה לבחור במשרד שלנו?
למשרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן ניסיון של למעלה מ 10 שנים בליווי חייבים וזוכים בהליכי הוצאה לפועל. למשרד מוניטין וידע רב ולזכותו תקדימים רבים.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן אף נבחר בשנת 2015 בדירוג משרדי עורכי הדין של חברת BDI כאחד ממשרדי עורכי הדין הטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
התייצבות לחקירת יכולת
חייב, שאין באפשרותו לפרוע את חובותיו יקבל הודעת אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל ועליו להתייצב לחקירת יכולת תוך 21 יום ממועד המצאת האזהרה(או במועד הקבוע באזהרה עצמה).
חייב שלא התייצב יחשב כמשתמט מתשלום חובותיו וראש ההוצאה לפועל יוכל לכוף עליו להתייצב באמצעות משטרת ישראל במנגנון הנקרא צו הבאה, ואף לאסור אותו באמצעות צו מאסר, אולם כלי זה ישמש רק במקרים קיצוניים מאד.
על אף האמור לעיל, אין חובה על חייב להתייצב להליך של חקירת יכולת במקרים הבאים:
- החייב הגיש טענת "פרעתי" במועד שלא יעלה על 21 יום מהמצאת האזהרה כלפיו.
- החייב הוכרז כמוגבל באמצעים.
- החייב הגיש "בקשה לצו תשלומים" במועד שלא יעלה על 21 יום מהמצאת האזהרה כלפיו.
- החייב הוא תאגיד.
מה נבדק במסגרת חקירת היכולת?
לפני קיומה של חקירת היכולת על החייב למלא טופס המצהיר על כלל נכסיו כולל ויתור על סודיות, לאחר מכן ראש ההוצאה לפועל יבחן על פי הטופס ונתונים אחרים את יכולת החייב, כאשר המושג "יכולת" מתייחס באופן כולל לכל אפשרות כספית העומדת לטובת החייב, מכך תיבדק הכנסתו של החייב, נכסיו הפיזיים (מקרקעין ומיטלטלין), וזכויותיו כגון מניות או זכות לקבלת דמי שכירות.
אופן ביצוע החקירה בלשכת ההוצאה לפועל
על חייב שזומן לחקירת יכולת להגיע אליה פיזית בליווי בא כוחו. חקירת היכולת יכולה שתתבצע בדלתיים סגורות או פתוחות, כאשר ברירת המחדל היא לדלתיים סגורות שכן, הכוונה היא להימנע מפגיעה בפרטיות החייב ככל האפשר.
כמו כן במסגרת חקירת היכולת ראש ההוצאה לפועל רשאי לזמן כל עד שימצא לנכון ולחקור אותו בנוגע ליכולת החייב.
בנוסף לכך גם לנושים עומדת זכות טיעון כנגד החייב וכנגד העדים והם מהווים חלק מההליך – לצורך אומדן מדויק ככל הניתן שיביא לפירעון המקסימאלי של החובות.
צירוף תצהיר מטעם החייב לחקירת יכולת
חייב רשאי לצרף תצהיר לחקירת היכולת בוא יפרט את יכולותיו הכספיות ואף הצעות מטעמו לתשלום החוב, הצהיר כאמור החייב – ראש ההוצאה לפועל רשאי לתת החלטה אף ללא נוכחותו, או לתת החלטה בהסתמך על התצהיר בלבד.
חשוב לציין כי הגשת תצהיר מקצועי ומשפטי – עשויה לחסוך מהחייב הרבה כאב ראש.
חקירת יכולת – הליך גמיש
חקירת היכולת היא הליך גמיש במהותו, והיא בודקת את כלל הנסיבות בכדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר – על כך גם עמד בית המשפט בישראל ב – בר"ע (באר שבע) 786/01 בקובעו:
"חקירת יכולת – שמה מעיד על מטרתה ויש לבחון בתחומיה את יכולת הפירעון של חייב. אין הנחיה בדין או במציאות כי תמיד צודק למצות את עול התשלום גם אם ראש ההוצאה לפועל מונחה על פי תחשיב כללי, הרי תמיד מחובתו לבדוק את הנסיבות המתייחסות לחייב שעומד בפניו לחקירה.
מלאכה זו דורשת כניסה לפרטים – כמובן שהזוכה זכה בתביעתו ואולם זכייתו איננה מתירה להוציא מים מן הסלע על ידי דרישה כספית שבכוחה לפגוע ברמת חיים בסיסית, אין ולא יכולה להיות נוסחה מתמטית מדויקת בקביעה מעין זו"
קבלת יעוץ משפטי מעורך דין לפני חקירת יכולת
חקירת יכולת הוא הליך קריטי בהמשך תשלום החובות של אדם, כאשר מתכוננים אליה היטב, בעזרת סיוע משפטי מקצועי ונכון – אפשר להגיע לתוצאות מעולות כלפי החייב שיאפשרו לו "לחיות עם החובות" – הגעה לחקירת יכולת ללא ייעוץ משפטי הוא סיכון עצום היכול לגרום נזק רב לחייב – נזק שתוצאותיו עלולות להשפיע על רמת החיים לאורך זמן רב ולעלות כספים משמעותיים.