הקדמה
פשיטת רגל היא מצב משפטי המכיר באי היכולת של אדם לשלם את חובותיו הכספיים. קיומו של הסטטוס המשפטי המיוחד של פושט רגל נועד להשיג שתי מטרות עיקריות: הראשונה, לאפשר לחייב אשר באמת ובתמים אינו יכול לשלם את חובותיו להתחיל מחדש ולמנוע את התעמרות הנושים והשלטונות בו, והשנייה, להסדיר את כינוס נכסיו של החייב על מנת לחלקם באופן מוסדר בין הנושים לפי סדר עדיפות הקבוע בחוק. ההפטר הוא השלב הסופי והמיוחל בו פונה פושט הרגל לבית המשפט המחוזי בבקשה ליתן צו הפטר אשר יפטור אותו מכל חובותיו (למעט חובות מסויימים כפי שיפורט בהמשך).
זקוקים ליעוץ? עומדים בפני הליכי פשיטת רגל? הנכם מוזמנים ליצור קשר עם משרד דורה כהן ויצמן. למשרד ניסיון של למעלה מ 10 שנים בייצוג בהליכי פשיטת רגל.
משרד עורכי הדין דורה כהן ויצמן נבחר בשנת 2015 ע"י חברת BDI בדירוג משרדי עורכי הדין כאחד מהטובים בתחום חדלות הפירעון ובפרט פירוקים/כינוסים והסדרי חוב.
חייגו עכשיו לטלפון חינם: 1-800-800-891 או הקליקו כאן להשארת הודעה. עורך דין מומחה להוצאה לפועל ישמח לחזור אליכם בהקדם.
סעיפי החוק הרלוונטים
החוקים העוסקים ומסדירים את הליכי ההפטר הם פקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש] התש"ם-1980 סימן ו' (להלן: "הפקודה") ותקנות פשיטת הרגל, התשמ"ה-1985 סימן ח' (להלן: "התקנות").
הגשת הבקשה
פושט הרגל יכול להגיש בקשה לבית המשפט בדבר קבלת הפטר בכל זמן, ומשעשה כן יחולו ההוראות המפורטות להלן: הודעה על מועד לדיון בבקשה, אשר ייקבע על ידי בית המשפט, תשלח לכל הפחות 14 ימים מראש לכל אדם אשר הגיש תביעת חוב או שבדו"ח של החייב, בדבר מצבם של עסקיו של החייב, צוין כנושה.
בנוסף, באם נושה כלשהו מתנגד למתן הפטר לחייב, עליו להגיש התנגדות לבקשה לבית המשפט. כמו כן כדי לשמור על שקיפות ההליכים, את הבקשה יקיים בית המשפט בדלתיים פתוחות.
הליך הדיון בבית המשפט
בזמן הדיון בבקשה בית המשפט יפעיל את שיקול דעתו תוך שהוא מביא בחשבון את תסקירו של כונס הנכסים הרשמי בדבר עסקיו של החייב. תסקיר זה יהווה ראיה לכאורה למה שאמור בו. כמו כן, תילקח בחשבון התנהגותו של החייב בהליך פשיטת רגל.
החלטת בית המשפט
בית המשפט רשאי להעניק הפטר, או להתלות הפטר, או להתנותו בתנאים שיש לקיימם לפני מתן ההפטר או לאחריו, לרבות תנאים לעניין תשלומים שעל פושט הרגל לשלמם במשך תקופה שלא תעלה על ארבע שנים מיום מתן צו ההפטר, או, מטעמים מיוחדים שיירשמו, אף למשך תקופה ארוכה יותר.
האפשרות לביטול ההפטר
לא מילא פושט הרגל את התנאים שנקבעו, רשאי בית המשפט, מיזמתו, לבקשת הכונס הרשמי, הנאמן או לבקשת נושה של החייב, לבטל בכל עת את צו ההפטר.
סייגים למתן הפטר
במקרה והואשם פושט הרגל והורשע בעבירה לפי הפקודה או בכל עבירה הנוגעת לפשיטת הרגל שלו, רשאי בית המשפט, בין היתר, שלא ליתן הפטר, לתלות את ההפטר לתקופה מסויימת, או להתנות את ההפטר עד שישולם לנושים דיבידנד של 50% לפחות ((דיבידנד הינו תשלום המשולם לנושה מכספי החייב, בהתאם למעמדם מבחינת עדיפות נושים).
בית המשפט עשוי אף לדרוש מפושט הרגל, כתנאי להפטר, להסכים למתן פסק דין נגדו לזכות הכונס הרשמי או הנאמן על יתרת החובות בפשיטת הרגל שלא נפרעה עד יום ההפטר, ולתשלום היתרה מתוך רווחיו העתידים של פושט הרגל או מתוך נכסים שרכש לאחר שהוכרז פושט רגל, באופן ובתנאים שהורה עליהם בית המשפט.
מקרים בהם לא יינתן הפטר
המקרים המפורטים בפקודה, שמונעים מהחייב קבלת הפטר, כוללים:
· מצבים בהם במהלך הליך פשיטת רגל נהג החייב בחוסר תום לב, במטרה לנצל לרעה את הליכי פשיטת הרגל (מהו אותו תום לב?זאת שאלה הנתונה לפרשנות בית המשפט).
· באם פושט הרגל לא ניהל פנקסי חשבונות כמקובל.
· פושט הרגל קיבל עליו חבויות חדשות או התחיל בעסקים חדשים בעת שידע שהוא חדל פרעון
· פושט הרגל לא תירץ באופן מניח את הדעת מדוע היה לו הפסד או חסר כדי עמידה בחבויותיו.
· פושט הרגל גרם או תרם לפשיטת רגלו בעסקאות נמהרות או מסוכנות, בפזרנות בלתי מוצדקת באורח חייו, בהימור, או בהזנחה פושעת של עניני עסקיו.
· פושט הרגל גרם לנושיו הוצאה מיותרת על ידי הגנה קנטרנית או מרגיזה בפני תובענה שהגישו נגדו בצדק.
· פושט הרגל נטל עליו הוצאה בלתי מוצדקת בהגשת תובענה קנטרנית או מרגיזה ובכך תרם להליך פשיטת הרגל.
· בשלושת החדשים לפני צו הכינוס, ולמרות שלא יכול היה לפרוע חובותיו, העדיף פושט הרגל נושה שלא כשורה.
· פושט הרגל הוכרז כבר קודם לכן כפושט רגל (בחמש השנים שקדמו למועד מתן הצו).
· פושט הרגל היה אשם במרמה או בהפרת נאמנות במרמה.
מקרים בהם הפטר אינו פוטר מחובות
צו ההפטר משחרר את החייב מכל חוב בר תביעה בהליך פשיטת הרגל. אולם, ישנם חובות מסוימים שהחייב אינו פטור מהם:
· חוב המגיע על פיהתחייבות בדבר הימנעות מעבירה.
· חוב שנוצר באמצעותמרמה אשר פושט הרגל היה שותף לה או שקיבל ויתור על החוב באמצעות אותהמרמה.
· חוב לטובת המדינההמגיע לה בגין קנס.
· חוב הניתן לפי פסקדין לחובת החייב בתובענה של מזונות.
· חוב אשר אינו ברתביעה בהליך פשיטת הרגל כמו לדוגמה, חוב לנושה נזיקי (נושה לא רצוני) לסכום בלתיקצוב קרי, סכום שלא ניתן לחשבו בחישוב פשוט ויש צורך בהוכחהועדים.
· צו ההפטר לא ישחרר מחבות אדם שביום צו הכינוס היה נאמן יחד עם החייב או שותף עימו, ערב או מעין ערבלחייב או שהיה קשור עימו במסגרת חוזה .
· חייב לא יהיה פטורמעבירה פלילית אותה עבר, בשל כך שניתן לו הפטר.
חובות פושט הרגל שהופטר
פושט רגל מופטר חייב על אף הפטרו לעזור לנאמן במימוש נכסיו המוקנים לנאמן ובחלוקתם. העדר סיוע כזה, עשוי להביא את בית המשפט לבטל את ההפטר, אך אין הביטול פוגע בתקפם של מכירה, העברה או תשלום וכל דבר אחר שנעשו כשורה אחרי מתן ההפטר ולפני ביטולו.
מילות סיכום
לא בכדי כותרת מאמר זה הינה "תחילתו של האור בקצה המנהרה" שכן אומנם ההפטר הוא סוף הליך פשיטת הרגל אך לאהמזורלכל הבעיות שכן לא אחת, עדכון כלהרשויות המבצעות והמעקלים אורך זמן מה ואף ביטול עיכובהיציאה מן הארץ אינו מיידי ולעיתים החייב מוצא את עצמו פותח במלחמה חדשה ועד אשר יסגרו כל חובותיו עשויה לחלוף אף יותר משנה.
מומלץ לפנות אל עורך דין העוסק בתחום פשיטות הרגל וייצוג חייבים.